Ne samo što je jedan od najpoznatijih i najprivlačnijih sportova iz Olimpijskog programa, gimnastika je takođe i jedan od najzahtevnijih. Izvođenje gimnastičkih elemenata, odnosno vežbi, iziskuje odličnu fizičku pripremljenost i visok stepen motoričkih sposobnosti, a posebno dobro usmerene snage, koordinacije i gipkosti. Lepota pokreta, način izvođenja, dinamičnost i ritmičnost posebno se vrednuju u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. Da bi se postigao određeni stepen virtuoznosti, artističnosti i individualnosti potrebne su godine napornog vežbanja od najranijeg detinjstva uz stručnu pomoć iskusnih trenera.

Gimnastika je izuzetno dobar sport za žene jer razvija najpravilnije potencijale ženskog tela, kako fizičke tako i mentalne. Gimnastičarke su vitke, graciozne i pravilnog držanja.

Ona je „kraljica“ takmičarskih disciplina Svetske gimnastičke federacije) i jedan je od prvih sportova koji je uključen u velika međunarodna takmičenja i Olimpijske igre.
Istorija gimnastike ne počinje od drevnih Olimpijskih igara, već hiljadu godina ranije kada je Kralj Minos sa svojim saradnicima zvanično odobrio fizičko vežbanje.

Gimnastika kao sport počinje da se razvija tokom XIX veka, kada su se izdvojila dva stila: švedski sistem gimnastike koji se zasnivao na grupnim slobodnim vežbama i nemački sistem koji se zasnivao na vežbanju sa spravama.

U gimnastičkom klubu Pobednik možete da se uverite u blagodati ovoga sporta uz stručnu i profesionalnu podršku trenerskog tima i u veoma moderno opremljenim salama za vežbanje.

Dođite da zajedno stvaramo nove sportske rezultate!


Pošaljite komentar