U sportskoj gimnastici postoji više vrsta sprava koje služe da gimnastičar ili gimnastičarka prikažu ono što su najbolje postigli tokom treninga. Razlikuju se muške i ženske sprave i tačno su napravljene tako da najbolje izraze mušku ili žensku građu.

Jedna od najčešćih sprava za žensku sportsku gimnastiku je upravo greda, na kojoj vežbe moraju da sadrže umetničke kombinacije, razne akrobatske elemente, gimnastičke skokove, korake, okrete i elemente ravnoteže prilikom stajanja, sedenja ili ležećeg položaja. Gimnastičarka mora imati i prikazati izuzetnu elegantnost, gracioznost, fleksibilnost, ritam, samopouzdanje, kontrolu i pravi tempo. Akrobatski elementi se izvode u serijama i mogu biti veoma interesantne i ponekad zaista spektakularne.

Greda je visine 1m i 25cm, a duga je 5m, ali široka samo 10cm i obložena je mekim materijalima.

Najbitnija karakteristika tih vežbi na gredi je pre svega osećaj za ravnotežu i odlična koncentracija prilikom izvođenja određenih akrobatskih elemenata. Na takmičenjima se ocenjuju ritmička serija, akrobatska serija, akrobatsko-ritmička serija, okreti za 360 stepeni i skokovi sa velikim amplitudama.

U gimnastičkom klubu „Pobednik“ uz sjajne trenere i ova vežba može da postane nešto što će iznova da Vas podstiče da pokažete svoje najbolje potencijale, a posebno mališane kojima je sve prilagođeno kroz igru.

Za sve informacije: 065 8 555 222 - prof Zoran Vranov


Pošaljite komentar