Gimnastika, čije ime potiče od stare Grčke reči za vežbe discipline, je kombinacija motoričkih veština i sposobnosti kao što su: koordinacija, gracioznost, fleksibilnost, spretnost, snaga itd., a to sve zajedno usklađeno sa akrobatskim veštinama, koje izvode i muškarci i žene, počev od škola, fakulteta, univerziteta do državnih i međunarodnih svetskih takmičenja.

Prvi gimnastičari su bili akrobate koji su svoje veštine pokazivali u starom Egiptu. U staroj Grčkoj, razvila su se tri zasebna programa gimnastickih vežbi: 1. Za održavanje fizičke kondicije, 2. Za vojnu obuku, 3. Kao deo uvežbavanja za sportiste. 

Gimnastika je uvedena u ranoj Grčkoj da pomogne fizički razvoj kroz serije vežbi među kojima su: trčanje, skakanje, plivanje, rvanje i dizanje tegova. Fizička sposobnost je bila visoko cenjena u staroj Grčkoj, a muškarci i žene su sve više uzimali učešća u energičnim gimnastičkim vežbama. Rimljani, su posle osvajanja Grčke, razvili ove aktivnosti u formalan sport, a koristili su gimnastičku dvoranu za pripremu svojih legionara. 

Prema nekim podacima prvo takmičenje na spravama je održano 1877. godine u Čehoslovačkoj. Sa stvaranjem Međunarodne gimnastičke federacije , napravljen je presudan korak u osmišljavanju vežbi na spravama u sportskoj gimnastici. Početak internacionalnog uključenja ovog sporta je bio 1881. godine. Međunarodna gimnastička federacija danas je  jedna od najstarijih svetskih sportskih federacija u koju je učlanjeno više od 150 zemalja sa svih kontinenata. 

Gimnastički klub Pobednik sa svojim vrhunskim trenerima daje Vam mogućnost na nekoliko lokacija da dođete i uverite se u čarobnu snagu i maštovitost ovog sporta koji se smatra najboljim za psihofizički razvoj dece. Za decu su predviđene posebne vežbe, njima prilagođene, a na primerima im se svakodnevno pruža mogućnost da vide starije gimnastičare i trenere koji izvode razne vežbe na spravama. Pošaljite komentar