Gimnastički razboj je jedna od sprava u modernoj gimnastici koja se sastoji od dve paralelne šipke, a visina sprave iznosi jedan metar i 75 centimetara mereno od vrha strunjače. Izvođenje vežbi, tj. okreta i pokreta na razboju, zahteva da gimnastičar poseduje okretnost, snagu i izdržljivost. Vežbe se moraju izvoditi celom dužinom razboja, ispod i iznad šipki, pri čemu moraju da se izvode okreti oko uzdužne i poprečne ose. 


Svi navedeni elementi ujedinjeni u nežne i prirodne pokrete koji čine skladnu celinu, predstavljaju osnovu vežbanja na gimnastičkom razboju. Posebno su atraktivne akrobatske veštine koje se izvode u visu. Vežba se mora završiti skokom sa sprave i kontrolisanim doskokom, što ukazuje na sposobnost gimnastičara da uspostavi kontrolu nad svojim telom i pokretima. 

Vežbanje na gimnastičkom razboju zahteva mnogo strpljenja i istrajnosti kako bi se savladale sve prepreke koje ove sprava nosi. Pozivom na broj 065/8 555 222 – prof Zoran Vranov možete zakazati besplatan probni trening za Vašeg mališana. 

Pošaljite komentar