Da li smo sposobni da prevaziđemo naše strahove od visine i da savladamo prepreke koje su ispred nas? To je nešto što se, verovatno, skoro svakodnevno pitamo u različitim životnim situacijama. A tom prevazilaženju strahova nas upravo uči i gimnastika, jedna od osnovnih disciplina sporta, koja doprinosi da i fizički i psihički razvijemo naše mogućnosti i da pobedimo strah od gravitacije, visine ili prepreka. Sve to, može da nam bude od koristi u svakodnevnom životu, a posebno deci koja kroz ovakve aktivnosti razvijaju svoje motoričke sposobnosti i koordinaciju, ali i psihičke sposobnosti prevazilaženja različitih problema. Zbog toga se preporučuje da se sa ovim zanimljivim sportom počne od malih nogu.

U muškoj sportskoj gimastici postoje različite sprave - greda, vratilo, dvovisinski razboj, a jedna od najčešće korišćenih sprava koju su u davnim vremenima korisitli i vojnici u pripremama za bitke je upravo konj sa hvataljkama. Ta sprava bila je napravljena od drveta i koristila je vojnicima da savladaju dobro veštinu uzjahivanja i sjahivanja. Kasnije, u gimnastici su počeli da je presvlače kožom i tako je ova sprava dobila izgled kakav ima danas. Vežbe se sastoje iz razlčitih elemenata i makazastih pokreta koji su ukomponovani u skladnu celinu i čine elegantnu kompoziciju. Sprava je visine metar i 5 cm,a razmak između hvataljki na konju je različit i zavisi od samog gimnastičara.

Ova interesantna vežba zahteva veliku kontrolu pokreta i snažne ruke, pa zato spada u isključivo mušku vežbu, ali da bi pokreti bili dobro ujednačeni i izgledali lepo i elegantno treba imati i osećaj za ritam i dobru koncentraciju..

Uz sjajne trenere gimnastičkog kluba „Pobednik“ i ova vežba može da postane rutina i pravo zadovoljstvo, posebno za Vaše mališane.

Za sve informacije: 065/8 555 222 – prof Zoran Vranov.

Pošaljite komentar