Mnogi sportsku gimnastiku vezuju pre svega za različite sprave koje odaju utisak nečeg spektakularnog, uz elemente akrobatike i virtuoznosti. Međutim, isto tako, ne treba da zanemarimo i parter. Jer upravo na parteru gimnastičar može pokazati na različite načine svoju veštinu, eleganciju, gracioznost, preciznost i mogućnost da isključivo svojim telom ostavi sjajan utisak na posmatrače.

Dimenzije partera iznose 12 x 12 metara, uz 1 metar dodatne zaštite sa svake strane. Gimnastičari imaju energične pokrete tokom odskoka i doskoka sa tla i zbog toga i podloga mora biti prilično elastična. U vežbama na parteru, gimnastičar izvodi pokrete koji moraju da demonstriraju snagu, ravnotežu, gracioznost i fleksibilnost. Svaka vežba sastoji se od pokreta koji predstavljaju različite kombinacije, kao što su salta oko uzdužne i poprečne ose. Tokom prikazivanja vežbe gimnastičar treba da obuhvati celi parter, a vežbe moraju biti naglašene zanimljivim  izrazima i da imaju i precizan i upečatljiv završetak. Fizičke vežbe i njihova tehnička demonstracija moraju biti ujedinjene sa maštom i kreativnošću gimnastičara. Kompleksnost ovih vežbi na parteru može se potpuno uporediti sa bilo kojom vežbom na spravama, osim što ovde gimnastičar koristi isključivo svoje telo da pokaže ono što zna i da ostavi snažan utisak na gledaoce, a na velikim takmičenjima i na sudije.

Zato se u gimnastičkom klubu Pobednik velika pažnja pridaje prvenstveno vežbama na parteru, pogotovu kod dece, iako se može činiti da su sprave možda zanimljivije. Ipak, ova vrsta vežbi daje pravu osnovu za koordinaciju, koncentraciju i fizičku spremnost za korišćenje bilo koje sprave kasnije tokom sve ozbiljnijih treninga.

Ako možeš na parteru, možeš svuda!

Za sve informacije: 065 8 555 222 - prof Zoran Vranov


Pošaljite komentar