Svi smo bili u prilici da gledamo razna takmičenja u gimnastici putem TV programa i ostajali smo zadivljeni veštinama takmičara. Da li ste se nekada zapitali, zbog čega gimnastiku nazivaju bazičnim sportom?

Razlog je u tome što je gimnastika bukvalno u osnovi svih ostalih sportova. To najlepše ilustruje primer u kome vidimo da svaki trening započinje vežbama zagrevanja, a završava se vežbama istezanja. Isti slučaj je i sa časovima fizičkog vaspitanja u školama, na primer.

To su zapravo, iste vežbe koje se rade i kod gimnastike, sportske ili ritmičke. Naravno, postoji razlika između sportske i ritmičke gimnastike, a osnovna je u tome što se sportskom bave i devojke i mladići, dok se ritmikom bavi samo nežniji pol. Isto tako, kod sportske gimnastike, akcenat je na akrobatici i snazi, dok je ritmika spoj plesa i baleta, muzike i prefinjenog pokreta. Naravno, koriste se i drugačiji rekviziti, tako da u ritmici imamo loptu, vijaču, čunjeve, traku i obruč. 

Svako izvođenje vežbi prati klasična muzika ili zvuci popularnih melodija, što zavisi od izbora vežbačice, odnosno takmičarke na takmičenju. 

Pošaljite komentar