Akrobatika odnosno akrobatska gimnastika jeste zapravo idealan spoj veštine, koordinacije tela i izdržljivosti tela gimnastičara. Svaki pojedinačni deo akrobatike nosi sa sobom neobične pokrete čiji je cilj testiranje ravnoteže akrobate kao i obaranje granica njegovih sposobnosti. Akrobatika predstavlja sastavni deo brojnih sportova. Iako se najčešće povezuju sa gimnastikom, njene elemente sa lakoćom možete prepoznati i u sportovima kao što su balet, ronjenje...

Kako biste se bavili akrobatikom morate savršeno vladati koordinatama svog tela, što se postiže dugogodišnjim vežbanjem. Akrobata mora imati apsolutnu kontrolu nad svojim pokretima i težnom, jer samo tada može biti u stanju da izvede vežbe koje se od njega zahtevaju. Moć vlastite percepcije i snage ključni su elementi za uspešno izvođenje akrobatksih vežbi.

Sa pojmom akrobatike i njenim lepotama susrećemo se po prvi put u drevnoj Kini. Kad nesvakidašnji vid umetnosti ista objedinjuje gimnastičke pokrete i ples u skladnu celinu, a kao takva postaje važan deo kineske kulture. Ono po čemu ćete najbolje prepoznati akrobatske veštine jesu graciozni pkreti, gipkost i savitljivost vežbača, velika samouverenost i smelost prilikom izvođenja vežbi.
Premeti, saltno napred-nazad, salto mortale i kontra salto jesu suština akrobatike. Cilj ovih vežbi i pokreta jeste da testira snagu pojedinca, kao i da njegovu hrabrost popne na viši nivo. Iako veoma zahtevne vežbe iste nisu nedostižne za izvođenje posvećenim vežbačima. tek kada pojedinac stekne uvid u celokupnu snagu svog organizma i kada shvati da je moguće pomeriti granice mogućnosti, tada je spreman da se bavi akrobatikom.

Sportska akrobatika namenjena je svima onima koji žele mnogo više od sporta. Ukoliko želite da otkrijete granice vlastite izdržljivosti, umeća i veštine, akrobatika je pravi izbor za Vas. Pripadnici oba pola, svih uzrasta svakodnevno u sve većem broju posvećuju svoje vreme akrobatici koja pred njih postavlja zanimljive izazove, vredne truda i rada. 

Submit Your Comment