Upotreba tramboline u gimanstici i sam trambolining kao vrsta sportske aktivnosti dobijaju na izuzetnoj popularnosti u poslednjih nekoliko godina. Razlikuju se dve vrste trambolina, na kojima je moguće izvođenje vežbi i gimnastičkih pokreta – mala i velika trambolina.

Dimenzije male tramboline su 150 x 150 cm. Ista u najvećoj meri služi da odskok, odnosno preskok preko neke od gimnastičkih sprava ili izvođenje vežbi u vazduhu da doskokom na strunjaču. Mala trambolina je neizostavan deo brojnih gimnastičkih vežbi i zahvaljujući istoj gimnastičar je u mogućnosti da adekvatno izvede određenu vežbu. Ista mu daje mogućnost da dobije ubrzanje, veću zahtevanu visinu i da samim tim izvede spektakularne okrete i salta u vazduhu.

Mala trambolina je tako konstriusana da sa lakoćom gimnastičara podigne visoko iznad tla i omogući mu da izvodi svakojake vratolomije u vazduhu. Ista se postavlja ispred strunjače koja gimnastičara dočekuje prilikom skoka. Postoji gotovo neograničen broj vežbi koje se mogu izvoditi uz pomoć male tramboline, zbog čega je toliko i dobila na svojoj popularnosti. Kako biste uživali u njenim prednostima i mogućnostima potrebno Vam je samo malo smelosti i dobrog raspoloženja. Jednako mlađe i starije generacije dece i ljudi oprobavaju se svakodnevno u skokovima na malo trambolini sa sve većim interesovanjem i entuzijazmom iz dana u dana. Budući da je relativno mala, ova trambolina zahteva od gimnastičara da bude precizan prilikom doskoka na nju jer ga samo u tom slučaju može nagraditi savršenim odrazom i letom kroz vazduh.

Dimnezije velike tramboline su 530 x 305 cm a visina iste je 115 cm. Ono na šta se prvo pomisli kada je spomene trambolina jesu skokovi i letovi kroz vazduh. Akrobacije u vazduhu širokog spektra kao i mogućnost osećaja bestežinskog stanja upravo su ono što je toliko privlačno kod trambolininga. Osećaj koji se javlja kod pojedinca prilikom doskoka i odraza o platno tramboline gotovo da se ne može opisati rečima.

Velika trambolina je jednako privlačna kako deci tako i odraslim osobama. Namenjena je ljudima dobre volje, odnosno svima onima koji vole akrobatske veštine i avanturisti su u duši. Skakanje na velikoj trambolini je nešto manje zahtevno nego skakanje na maloj trambolini. Čak i ukoliko nemate iskustva u ovoj veštini, dovoljno je da imate želju da se vinete u vazduh i ista Vam sa lakoćom može biti ostvarena. 

Po pravilu velika trambolina je kružnog ili pravougaonog oblika, a čije je elastično platno i metalna konstrukcija. Par uzastupnih sunožnih odraza sasvim su dovoljni da započnete Vaše vratolomije u vazduhu. Pri dobijanju ubrzanja dobijate i mogućnost da izvedete neverovatne okrete.

Submit Your Comment