Sportka gimnastika je svakako jedna od najzastupljenijih i nainteresantnijih disciplina kada je u pitanju gimnastika kao sport. Mada se ova dva pojma vrlo često povezuju u jedan, treba istaći da gimnastika nije isto što i sportska gimnastika. Njena sve veća popularnost među pripadnicima oba pola, različitih generacija učinila je da se ova dva pojma stapaju u jedan.

Sportska gimnastika se deli na mušku i žensku. U istima takmičari imaju mogućnost da se takiče u nekoliko zasebnih kategorija odnosno disciplina. Sa sportskom ginastikom susreli smo se još davno, u vreme postojanja antičke Grčke. Ista je tada služila za obuku vojnika, odnosno njihovu fizičku pripremu za predstojeće ratne sukobe. Isto tako u istoriji drevne Kine i Indije primetno je postojanje sportke gimnastike kao discipline.

Svoj današnji oblik sportska gimnastika zadobila je u 19. veku. Ista je u svoj svojoj lepoti i gracioznosti tada predstavljena na prostorima Nemačke i Čehoslovačke budućim gimmastičarima. Na jednako oduševljenje naletelo se kako među njima tako i među publikom koja je zadivljeno posmatrala vratolomije na paretru i spravama. Ocem sporstke gimnastike smatra se nemac Friedrich Ludwig Jahn. Isti je sa velikim ponosom predstavio gimnastičke sprave tadašnjem svetu sporta, a od pomenuti se i dan danas koristi paralelni razboj.

Kada je u pitanju ženska sportska gimnastika razlikujemo sledeće discipline:
  • - preskok
  • - dvovisinski razboj
  • - greda
  • - parter

Kada je u pitanju muška sportska gimnastika razlikujemo sledeće discipline:
  • - parter
  • - konja sa hvataljkama
  • - krugove
  • - konja za preskok
  • - razboj
  • - vratilo

Posmatrano sa strane, vreme trajanja i izvođenja jedne gimnatičke vežbe možda izgleda kratko, međutim njen intenzitet je vrlo izražen i od gimnastičarke ili gimnastičara zahteva izuzetnu preciznost, snagu, okrenost, dobru koordinaciju i manevrisanje sopstvenim telom.
Godine 1896. sportska gimnastika postaje Olimpijski sport, dakle od samog začetka modernog olimpizma. U početku je samo muškarcima bilo dozvoljeno da se takiče u sportskoj gimnastici, dok se ženama odobrava ućešće tek 1928. godine.

Posmatrajući glavne odlike sportske gimnastike ista spada u red konvencionalnih sportova. Kompozicije koje gimnastičar treba da izvede sastavljene su od različitih vežbi, dobro ukombinovanih u skladnu celinu koje se izvode na određenoj spravi pred sudskim timom i publikom. Gimnastički višeboj predstavlja osnovu svih takmičenja u sportskoj gimnastici, a kako sama reč kaže to je takmičenje na više sprava.

Kao osnova svih drugih sportova, sportska gimnastika na najbolji mogući način vrši pripremu tela pojedinca za najveće izazove. Ista utiče pre svega na izdržljivost vežbača, njegovu savitljivost, elastičnost i dobru koorcinaciju tela. Budući da veoma blagotvorno deluje na ljudsku psihu, preporučljiva je od najranijeg doba deci oba pola.

Pošaljite komentar

bora 21.10.2016 11:16

Najprofesionalniji gimnasticki klub u gradu.Bez sumnje sam prezadovoljan sto moj klinac trenira bas u ovom klubu.Njihova profesionalnst se ogleda u savremenim sportskim rekvizitima,velikom prostoru za vezbanje tako da svaki pojedinac ima mesto za sebe u radu sa vrhunskim trenerima.

Andrija 17.11.2016 21:22

Savrsena aktivnost da ojacate celokupno telo i oslobodite se negativne energije.Uslovi za vezbanje su perfektni od same sale pa do svlacionica.Treneri su tu i svojim budnim okom prate svaki vas pokret i uvek su spremni da vas posevetuju i koriguju.

Марија 31.01.2017 13:47

Поштовање, Замолила би да ме информишете у вези термина гимнастике на Сајму, наравно ако има места. Девојчица која је заинтересована има 10 година. Хвала.