Ritmička gimnastika - sport za devojčice
Ritmička gimnatika predstavlja izuzetno atraktivan sport za pripadnice ženskog pola. Ritmička gimnastika se sastoji od niza gimnatičkih pokreta dobro ukombinovanih sa muzikom u pozadini, uz korišenje različitih rekvizita. Veoma graciozan ali i zahtevan sport izuskuje mnogo truda, ljubavi, pažnje i strepljenja kako bi se ostvarili očekivani rezultati. 

Ritmička gimnastika se može posmatrati kao pojedinačan ili ekipni sport, a deli se na 5 kategorija – baby, children, kadetkinje, juniorke i seniorke. Ritmička gimnastika je jedan od retkih sportova u kojima se vrednuje lepota pokreta i insistira se na njihovoj prisutnosti. Osim takmičenja sa suparnicama, gimnatičarke se takmiče u velikoj meri i sa sobom ne bi li putem vežbe i beskonačno mnogo ponovljenih pokreta dovele svoje izvođenje do savršenstva.

Ritmička gimnastika istorijat i poreklo
Ritmička gimnatika vodi poreklo iz Švedske, gde se pojavljuje prvi put pod pojmom estetska gimnatika. Njena uloga je prvenstveno bila spajanje osećanja i emocija kroz gimnastičke pokrete. Budući da je vrlo brzo stekla enormnu popularnost, u Berlinu se otvara prva škola Moderne gimnastike u kojoj se praktikovalo korišćenje rekvizita tokom izvođenja gimnastičkih vežbi.

Tokom 40-tih godina prošlog veka ritmička gimnatika se prvi put javlja kao sportska disciplina. Prvo svetsko prvenstvno u ritmičkoj gimnastici održano je 1964. godine u Budimpešti, dok je ista tek 1984. godine postala Opimpijska disciplina.
Gimnastiku nazivaju kraljicom među sportovima, a za ritmičku gimnastiku se kaže da je jedan od najženstvenijih vidova sporta. Zbog njene izuzetne gracioznosti, sklada pokreta i ritma, ista se svrstava u poseban vid umetnosti. Prvenstveno su devojčice te koje se opredeljuju za bavljenje ritmičkom gimnastikom. 

Ritmička gimnastika trening
Ritmička gimnastika u velikoj meri doprinosi pravilnom rastu i razvoju devojčica kao i jačanju njihive muskulature. Redovan dolazak na trening i bavljenje ritmičkom gimnastikom utiče pre svega na pravilno držanje tela kod dece, razvoj fine motorike, dobru koordinaciju pokreta i uspostavljanje ravnoteže tela na višem nivou. Kada su u pitanju odrasle osobe ritmička gimnastika je dobar način za održavanje kondicije, dovođenje linije tela do savršenstva kao i sticanja zadovoljstva sopstvenim izgledom i dostignućima.
Ritmička gimnastika predstavlja dobar način za izražavanje kreativnosti, umeća i veštine putem vežbanja. Ona je jedna od 7 grana gimnastike u kojoj se za izvođenje vežbi upotrebljavaju rekviziti poput obruča, vijače, trake, lopte, čunjeva i drugih. Ritmička gimnastika je sport koji obuhvata mnogo balestkih i plesnih pokreta, koji stvaraju prelepu kompoziciju, koja naizgled izgleda jednostavno jer je izvode stručne gimnastičarke.

Muzika je vrlo bitna za ozvođenje vežbi ritmičke gimnastike. Ista se bira u skladu sa stilom svake gimnatičarke i vrstom rekvizita koji koristi. Kada su u pitanju obruč, vijača i čunjavi muzika je dinamičnija i brža, dok je za korišćenje trake i lopte akcenat na laganijem tempu i elegantnijoj muzici.

Ritmička gimnastika upis
Ukoliko želite da počnete da se bavite ovom prelepom i gracioznom sportskom disciplinom ili da upišete Vaše dete sve informacije o upisu , kao i o ceni članarina i terminima možete dobiti na broju:  065/8 555 222 - prof Zoran Vranov

Submit Your Comment

Dragana 05.07.2017 16:39

Ritmicka gimnastika je najlepsi sport za devojcice. Pored toga sto se deca na treninzima druze i upoznaju i sklapaju nova drugarstva, oni imaju priliku da kroz igru na jedan lep i zabavan nacin rade na oblikovanju svog tela na najprirodniji moguci nacin. A pored toga sticu i radne navike, jer dobijaju svoje obaveze da moraju ici odredjenim danima na treninge i organizovati svoje vreme. Veliki pozdrav za gimnasticki klub Pobednik i sve trenere ritmicke gimnastike iz kluba