Od svog nastanka gimnastika je uvek bila izazov za sve one koji zele da svoje telo dovedu u savrseni sklad i da ocvrsnu i svoj um i koncentraciju dovedu do maksimuma.Prvobitno koriscene vezbe za trening vojnika,vremenom su dobijale veliki.znacaj i medju obicnim ljudima koji su uvideli njihovu blagodat.Tako je nastao bazicni sport-gimnastika.

Gimnastika ima veliki broj sprava koje se koriste za vezbanje i razlicite discipline medju kojima su i vezbe na parteru.

Parter (površina za vežbanje na tlu) posebna je konstrukcija sa elastičnom površinom koja gimnastičarima i gimnastičarkama omogućava da izvode velike i složene akrobatske i gimnastičke skokove i sprečava povrede prilikom njihovog izvodjenja.Dimenzije partera iznose 12 x 12 metara, sa dodatnom zaštitom od 1 metar sa svake strane. Ogranicen je belom linijom širine 5 cm koja ulazi u sastav terena. Svako izlaženje izvan te površine povlači gubitak poena. Vežbe na parteru uključuju pokrete koji moraju da demonstriraju snagu, fleksibilnost, ravnotežu i gracioznost. Svaka vežba mora se sastojati od kombinovanih pokreta, kao što je salto oko uzdužne i poprečne ose ili gimnastičkog karaktera. Tokom izvođenja vežbe gimnastičar treba da iskoristi celi parter a vežbe moraju biti istaknute izrazima i kompletno izvršenim vezbama . 

Gimnastičarke sastave na tlu izvode uz muzičku pratnju. Fizičke izvedbe i tehnička izvršenja moraju biti ujedinjene sa maštom i izrazom. To su karakteristike koje moraju doneti izražajnost gimnastičareve sposobnosti do savrsenstva ili moraju biti zapanjujuće kompleksnosti.

Budite pobednik, zablistajte na parteru u Pobedniku!


Pošaljite komentar