Ime gimnastika potiče od stare Grčke reči za disciplinu i to je kombinacija motoričkih veština i psiho-fizičkih sposobnosti: koordinacije, gracioznosti, fleksibilnosti, spretnosti i snage. To je sport namenjen i muškarcima i ženama, kao i deci i predstavlja disciplinu koja je bazična sportska disciplina sa izuzetno povoljnim uticajem na rast, razvoj, fizičku kondiciju i spremnost za savlađivanje prepreka.

Gimnastika, kao disciplina, je uvedena u staroj Grčkoj da pomogne fizički razvoj kroz serije vežbi među kojima su: trčanje, skakanje, plivanje, rvanje i dizanje tegova. Rimljani su kasnije razvili ove aktivnosti u formalan sport, a koristili su gimnastičku dvoranu za pripremu svojih legionara.

Prvo takmičenje u gimnastici je održano 1877. godine u Čehoslovačkoj. Veliki i najzbačajniji korak je napravljen kada je formirana Međunarodna gimnastička federacija, u osmišljavanju vežbi na spravama u sportskoj gimnastici. Ova federacija danas je  jedna od najstarijih svetskih sportskih organizacija u koju je učlanjeno više od 150 zemalja sa svih kontinenata.

Gimnastički klub Pobednik uz izuzetno stručne i profesionalne trenere daje Vam mogućnost da dođete i uverite se u veliku snagu i privlačnost ovog sporta koji se smatra pre svega najboljim za psihofizički razvoj dece. Za decu su osmišljene i posebne vežbe, a primere im daju stariji gimnastičari i treneri koji posmatraju i prate njihov razvoj i napredak.

Ako želite da nam se pridružite pozovite: 065/8 555 222 – prof Zoran Vranov.


Pošaljite komentar