Poznata još iz vremena stare Grčke kao sistem pripreme za vojnike, gimnastika je u 19 veku, u tadašnjoj Nemačkoj i Čehoslovačkoj, dobila status današnjeg sportskog oblika. Tada je osnovana i Međunarodna gimnastička federacija i na samom početku razvila se samo u nekoliko zemalja Evrope kao disciplina. Kao olimpijski sport pojavljuje se od samog početka Olimpijskih igara.

Tokom vremena dobijala je sve značajnije mesto među sportistima i postala jedan od najvažnijih sportskih disciplina na svim međunarodnim takmičenjima,a posebno na Olimpijadi. Vežbači i vežbačice takmiče se po pravilu u četiri dela programa: ekipno takmičenje, ekipno finale, finale višeboja i finale po spravama. To su takmičenja u kome sportisti pokazuju svu svoju okretnost, fizičku i psihičku spremnost, koncentraciju, brzinu i snagu. Nekada te vežbe mogu zaista da oduzmu dah, pogotovu kada posmatramo nekog ko je godinama aktivni takmičar i kada su njegove veštine usavršene do maksimuma. Naravno, svaki od njih će reći da uvek može i bolje, što je i moto sportskog kluba Pobednik, gde se ova disciplina sada razvija i gde se deca od malih nogu usmeravaju na ovu sjajnu sportsku disciplinu.

Sportska gimnastika je osnova svih drugih sportova i uključuje mnoge psiho - fizičke aktivnosti koje, pogotovu kod dece, razvijaju sve najbolje potencijale. Različite sprave, vežbe na parteru ili vežbe preskoka telo čine gipkim, savitljivim, izdržljivim, snažnim, a um koncentrisanim i pažljivim. Postoje muške i ženske discipline, a u sportskom klubu Pobednik, i odrasli se mogu rekreativno baviti gimnastikom uz savete stručnih trenera. Naravno, za male takmičare treninzi su još ozbiljniji i usmereni ka postizanju najvećih ciljeva. 

Dobro došli, budite pobednik u sportskom klubu Pobednik!

Pošaljite komentar