Hrabrost je posebna vrsta znanja i uči nas kako treba da se plašimo onoga čega treba da se plašimo i kako da se ne plašimo onoga čega ne treba da se plašimo.
                                                                                                                                 
- Platon 

Kada posmatramo te sjajne vežbače na različitim gimnastičkim spravama, nekada se i zapitamo koliko hrabrosti zaista treba da bi se neke od ovih vežbi izvodile. Ali grčki filozof Platon nam je lepo odgovorio da postoje stvari kojih trebe i one druge kojih ne treba da se plašimo. Tome nas upravo uči i gimnastika, jedna od osnovnih disciplina sporta uopšte, koja doprinosi da i fizički i psihički razvijemo naše potencijale i da pobedimo strah od gravitacije, visine ili prepreka. Sve to, može nam višestruko biti od koristi i u samom životu, a posebno deci koja kroz to razvijaju svoje motoričke sposobnosti, gipkost i koordinaciju, ali i psihičke sposobnosti prevazilaženja različitih problema, razvijanja koncentracije i pažnje.

U muškoj sportskoj gimastici postoje različite sprave - greda, vratilo, dvovisinski razboj, konj i konj sa hvataljkama. Jedna od najčešće korišćenih sprava koju su nekada koristili konjanici i vojnici je upravo konj sa hvataljkama. Ta sprava bila je napravljena od drveta i koristila je vojnicima da vežbaju uzjahivanje i sjahivanje sa konja. Tokom vremena, u sportu su počeli da je presvlače kožom i takva je ostala do danas. Vežbe se sastoje iz cirkularnih elemenata, kružiih i makazastih pokreta koji su ukomponovani u jednu celinu i čine elegantnu kompoziciju. Vežbe se izvode lagano, bez elemenata snage i izdržljivosti. Sprava je visine metar i 5 cm,a razmak između hvataljki je različit i zavisi od  proporcija samog gimnastičara.

Vežba na konju sa hvataljkama zahteva veliku samokontrolu pokreta i snažne ruke, pa zato uglavnom spada u mušku vežbu, ali je za nju potrebno imati i dobar osećaj za ritam da bi pokreti bili dobro ujednačeni i izgledali lepo i elegantno.

Iako naizgled nije laka, ova vežba može brzo da se nauči uz dobar trening i Vaše dete će uživati kada je savlada. Dođite u klub Pobednik da vežbamo i pobedimo!


Pošaljite komentar