Jedna od najinteresantnijih vežbi koje spadaju u žensku disciplinu sportske gimnastike je i dvovisinski razboj. Zaista, kada posmatramo te vežbe, vidimo da su izuzetno zahtevne ali spektakularne kada se dobro izvedu. Vežbanje na ovoj spravi zahteva od gimnastičarke da bude spremna, koncentrisana i mora da poseduje dozu snage, a najviše discipline i koordinacije pokreta. Za oko gledalaca, ova vežba pokazuje svu gracioznost pokreta, okretnost i eleganciju koje žensko telo poseduje, a takođe i maštovitost gimnastičarke i sabranost.

Dvovisinski razboj ima različite visine šipki, od metar i 65cm i 2m i 45cm, a vežbe se najčešće sastoje od originalne kombinacije različitih gimnastičkih elemenata i akrobatike i zbog toga zahtevaju i dozu odvažnosti i hrabrosti. Mnogobrojni hvatovi, rotacije, puštanja i ponovnog dočekivanja na razboju, pokazuju svu veštinu i fleksibilnost onog koji vežba.

Koncentracija na najvišem nivou, sabranost, fleksibilnost, elastičnost i okretnost može da proizvede izuzetno dobar utisak na gledaoce i na sudije na velikim takmičenjima, a pri tom je sama vežba za gimnastičarke veoma zanimljiva i izazovna.


Pošaljite komentar