Treniranje dece tokom školske godine nije samo pametno, već i izuzetno korisno za njihov celokupni razvoj. Dokazano je da fizička aktivnost ima brojne benefite kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje dece, zato i postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo podržati decu u njihovim sportskim aktivnostima i tokom školske godine.

Redovni treninzi važni za opšte zdravlje i imunitet

Aktivnosti poput sporta poboljšavaju kondiciju, jačaju mišiće i kosti, smanjuju rizik od gojaznosti i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Znamo da se deca često razboljevaju, posebno u zimskim mesecima, zato je sport odličan način da im poboljšate imunitet i opšte zdravlje i sprečite česte napade virusa.

Redovni treninzi za bolje pamćenje 

Pored fizičkih benefita, treniranje tokom školske godine takođe može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje dece. Vežbanje oslobađa endorfine, tzv. "hormone sreće", koji poboljšavaju raspoloženje, smanjuju stres i anksioznost, i poboljšavaju koncentraciju i kognitivne funkcije. Ovo je veoma dragoceno i korisno tokom školske godine kada su deca izložena većem stresu zbog školskih obaveza, pa se deca koja redovno treniraju bolje bore sa stresom i lakše pamte naučeno gradivo. Takođe, trening je sjajna pauza između učenja jer razbuđuje organizam i osvežava mentalne funkcije.

Redovni treninzi put do bolje discipline

Treniranje podstiče disciplinu, upornost i timski duh kod dece. Kroz sportske aktivnosti, deca uče važne životne veštine poput upravljanja vremenom, postavljanja ciljeva i saradnje sa drugima. Ove veštine nisu samo korisne za sportske aktivnosti, već su značajne i u akademskom i profesionalnom životu dece u budućnosti i lkaše će se nositi sa radnim obavezama jer su već stekli naviku da imaju dužnosti i isplaniran raspored. 

Ipak, važno je napraviti balans i ne opteretiti dete previše. Treninzi bi trebalo da se organizuju u adekvatnim terminima, kako bi treniranje bilo blagotvorno   ane opterećujuće za detetovo zdravlje i psihu, a da se opet ostavi dovoljno vremena za školske obaveze i druge slobodne aktivnosti.


Submit Your Comment