Deca su iskrena bića i intuitivno biraju stvari koje ima prijaju i često još u najranijem uzrastu znaju čime žele da se bave. Deca se u najranijem dobu opredeljuju za umetničke naučne ili sportske teme, pa kroz odrastanje često ta interesovanja nadgrađuju. Kada je sport u pitanju, on bi svakako trebalo da bude uključen u život deteta jer ima brojne benefite, kao što su pravilan fizički i psihički razvoj, fokus, socijalizacija, disciplina, koje su sve lepe osobine koje će vašem detetu koristiti kroz život.

Odabir sporta je nešto što bi trebalo da ostavite detetu, a vi kao roditelj budite zadovoljni činjenicom da je dete izabralo bilo koji sport koji mu prija, bez nametanja sporta koji je vama zanimljiv.

Znate da deca imaju različite karatktere pa je najčešća greška ako upišete dvoje dece na isti sport. Vremenom se uglavnom pokaže da samo jedno dete ima afinitet prema istom, Introvertna deca najčešće vole individulane sportove, poput skijanja, tenisa, atletike, dok energičnija ekstrovertniaj deca više vole ekipne sportove. Ipak, preporučuje se da vaše dete isproba više sportova, kako ekipne tako i individualne i da samo izabere sport koji mu najviše odgovara.
To ponekad može da potraje, a roditelji često prave grešku kada deci nameću sport koji su i sami trenirali ili sport koji može doneti veliki finansijski uspeh i ugled. Druga greška je nametanje ostvarenja velikih ciljeva i rezultata, jer se tada deci nameću veliki rezultati na turniru, na takmičenju i postizanje rezultata kao primarni cilj.

Zaključak je da pustite dete da izabere sport koji mu odgovara i da mu ne namećete velike ciljeve kao primarni razlog treniranja.
Uživajte u benefitima koje sport donosi vašem detetu i pustite ga da istražuje.Pošaljite komentar