Ne, dečaci ne treniraju ritmičku gimnastiku, i ovo je grana gimnastike koja je rezervisana, da tako kažemo, za klinceze i devojke.

Kod sportske gimnastike, a kada su dečaci u pitanju, akcenat je uvek na njihovoj snazi, kao i na akrobatskim elementima. Devojčice treniraju sportsku gimnastiku tako što se uče pravilnom držanju tela, savršenom osećaju za ravnotežu i balans, imaju prefinjene pokrete... Vežbe se uvek izvode tako da se dovode do perfekcije, i dete se, trenirajući redovno, pravilno razvija i raste.

Kod ritmičke gimnastike, devojčice se uče da vežbaju uz muziku, i na svim takmičenjima, gimnastičarke ritmičarke prati muzika koju same odaberu. To mogu da budu note trenutno popularnih melodija, ali i klasična muzika. Sve zavisi od afiniteta osobe, temperamenta, stila... U odnosu na izbor muzike, bira se i rekvizit, pošto se ne može koristiti vijača za spore melodije, na primer, ili traka za brze. Ponekad se dešava da i rekvizit odredi melodiju, a ne obrnuto.

U svakom slučaju, pravi je praznik za oči posmatrati ritmičarke kako izvode svoje vežbe ili dečake, kako dokazuju snagu i akrobatiku uz vežbe sportske gimnastike. 


Pošaljite komentar