Mnogi ne znaju pravu definiciju gimnastike kao sporta, niti njenu podelu i to nije nikakvo čudo, jer to ne zanima svakoga. Ipak, ako imate dete koje hoćete da upišete na treninge, nije loše da prikupite i ove informacije.

Pre svega, gimnastika se smatra bazičnim sportom. Razlog leži u tome što se u okviru ovog sporta koriste sve vežbe koje se inače praktikuju kod bilo kog treninga – vežbe zagrevanja i vežbe istezanja. Na ovaj način počinje i svaki čas fizičkog vaspitanja u školama.

Zbog toga je sportska gimnastika jako zahvalna jer se sa nje može veoma lako preći na bilo koji drugi sport, i to može da bude fudbal, rukomet, košarka, odbojka, vaterpolo, tenis, atletika... Dakle, bilo šta, jer su postavljeni dobri temelji.

Sportskom gimnastikom se bave i devojčice i dečaci, dakle namenjena je svima, a razlika je samo u tome što postoji i ritmička gimnastika, kao druga grana same gimnatike, i njome se bave samo devojčice i deovjke. Kod sportske gimnastike, akcenat je na snazi i akrobatici, brzini, okretnosti, hitrosti, dok je ritmika nešto suptilnija – akcenat je na gracioznim pokretima, savršenoj ravnoteži i smatra se da je ova sportska disciplina spoj baleta, plesa, muzike i samog sporta.

 

Pošaljite komentar