Sport je oduvek bio sjajno rešenje da se deca koja su malo povučenija i stidljivija opuste i zavole druženje. Naša ćerka se oduvek povlačila u sebe i izbegavala druženje. Između rođendana i druženja sa decom iz ulice, naša ćerka je birala svoju sobu i igrala se sa lutkama. Kao roditelju to mi je skrenulo pažnju i želela sam da se naša ćerka više uključi u druženje sa vršnjacima.


Kako je ne bi odjednom forsirala na druženje sa puno vršnjaka, probala sam da pričam sa njom, da razumem koja su njena interesovanja. Asocijalna deca najčešće imaju veoma razvijeni unutrašnji svet i puno interesovanja koje često ne dele sa drugima. Nije retkost da imaju i svoje imaginarne prijatelje, te da su im oni sasvim dovoljni, zbog čega ostaju uskraćen za druženje sa svojim vršnjacima.


Naša čerka nikada nije volela sport, ali ni druženja sa velikom grupom dece. Tako da smo rešiili da donesemo pametnu odluku i privolimo je na druženje sa nečim što je predmet njenog interesovanja.


Naša ćerka voli muziku i ples, a kako se retko družila sa drugim devojčicama, ona bi plesala sama u sobi uz muziku. To nam je dalo ideju da joj pronađemo individualnog instruktora, koji bi imao pravi pristup i koj bi znao kako da joj priđe, da se ona oslobodi.

Pošto su joj se oduvek dopadali elegantni kostimi kakve nose gimnastičarke, mi smo joj kupili dva najlepša kostima za devojčice, kako bi je motivisali da trenira gimnastiku i da se jednog dana sprema za takmičenje.


Treninzi su počeli polako, a zatim sve češće. Trener je imao odličan pristup, tako da je ona brzo zavolela časove i sada rado ide. Postepeno su se i nova deca upisivala, a naša ćerka je več bila navikla na taj prostor i muziku i pokrete, da nije osećala anksioznost, kao inače kada bi bila u prostoriji sa više dece.


Vremenom je toliko zavolela gimnastiku, koja ju je potpuno opustila , pa je i njena stidljivost skoro sasvim nestala. Gimnastika joj je donela mnogo toga i značajno obilkovala njenu ličnost.


Pored toga što je u sjajnoj kondiciji, ona je naučila da se fokusira ali i da razvija sopstevnu kreativnost. Vremenom je počela intenzivno da se druži sa dve drugarice sa gimnastike i sada zajedno osmišljavaju koreografiju.
Pošaljite komentar