Da li deca koja treniraju imaju manje vremena za druženje? Ovo pitanje često stvara zabrinutost kod roditelja i mladih sportista, ali istina je da deca koja su uključena u sportske aktivnosti imaju, paradoksalno, više vremena za druženje nego njihovi vršnjaci koji ne treniraju.

Jedna od glavnih prednosti koje sport pruža jest sadržajnost u aktivnosti kao što je sport koja je višefunkcionalna i ima veliki niz prednosti. 

Deca koja treniraju obično imaju redovne treninge i takmičenja koji su deo njihovog nedeljnog rasporeda. Ta struktura omogućava im da bolje organizuju svoje vreme, što znači da će, uprkos obavezama na terenu, imati i svoje slobodno vreme za druge stvari koje ih zanimaju u životu.

Kada deca treniraju oni vrlo brzo nauče važnost prioriteta i kako da efikasno iskoriste slobodno vreme. Umesto da gube vreme na beskorisne aktivnosti poput beskonačnog surfovanja po internetu ili gledanja televizije, oni su skloniji da iskoriste slobodno vreme za aktivnosti s prijateljima.

Takođe, sportske aktivnosti često podrazumevaju timski rad i društvenu interakciju. Tokom treninga i takmičenja, deca stvaraju jake veze sa drugim članovima tima. Ovo nije samo važno za njihov sportski napredak, već i za socijalni razvoj. Ta prijateljstva van terena često se premeštaju i u slobodno vreme, gde se deca zajedno druže i van sportskih aktivnosti. Tada deca grade jake veze sa svojim vršnjacima, a ponekad us ta prijateljstva za ceo život.

Takođe, važno je napomenuti da sportske aktivnosti mogu podstaći druženje na zdrav način. Umesto da se druže samo sedenjem ili prekomernim konzumiranjem nezdrave hrane, deca koja treniraju često će se družiti kroz aktivne igre, šetnje ili čak zajedničko vežbanje.

 

Submit Your Comment