Jedna od najvećih prednosti svakog sporta i treninga jeste što se deca od malih nogu uče socijalizaciji. Pored svoje grupe iz vrtića ili škole, deca na treningu imaju mogućnost da steknu još puno novih drugara i nauče puno o međuljudskim odnosima, kroz treninge, pobede i poraze u sportu.

To je čitav jedan novi zanimljiv svet za njih, koji im pruža dragoceno iskustvo. Čak i dok su posvećeni treningu, deca ipak provode dosta vremena u komunikaciji sa drugom decom na treningu, a zajedničko treniranje neretko preraste u lepo i dragoceno prijateljstvo, koje traje.

U zavisnosti koliko dete dugo trenira, on će imati veći broj iskustava, najčešće dobrih i pozitivnih, koje će ga oplemeniti kao osobu i uticati na stvaranje njegove ličnosti. Određeni sportovi pružaju taj izraženi takmičarski duh, kroz timske sportove pa je sam čin pobede ili poraza izražen. 

Deca u takvim sportovima, pre nauče kako da se nose sa porazom i gubitkom, a kako da se ponašaju kada pobede, kao i veoma važnu lekciju, šta je sve potrebno da bi se postigao uspeh. Deca koja treniraju bilo koji sport, pa i gimnastiku, dobijaju jednu veoma važnu lekciju, a to je da se za određeni uspeh moramo dobro pomučiti, da uspeh nije stvar sreće, već napornog rada i mnogo uloženog truda i odricanja.

Takva deca izrastaju u vredne i uspešne ljude, jer takav princip prenose i na sva ostala životna polja. Ukoliko vaše dete odluči da se profesionalno bavi gimnastikom, to ne znači da mora da se odrekne druženja na treningu. Iako je gimnastika, a posebno ritmička gimnastika individualan sport u kasnijoj fazi, kada pojedinac krene da se takmiči, on najčešće počinje sa treninzima u grupi, koje se zasniva u skladu sa godinama i iskustvom polaznika.

Ritmička gimnastika ima još jednu notu gde je važna individualnost, a to je kreiranje nastupa kroz određene elemente i figure, koje polaznik sam kreira u jednu celinu, koja čini  profesionalni nastup. To mu daje priliku da se kreativno izrazi i iznova učini nastup i trening interesantnijim.

U velikom broju školica sporta za decu i školica gimnastike, postoje i aktivnosti van treninga, a to su organizovani letnji i zimski kampovi i izleti, gde deca na nivou grupe putuju zajedno, druže se i treniraju gimnastiku u jednom novom okruženju.

To je savršena prilika da se vaše dete zbliži sa drugarima sa treninga i stekne prijateljstva za ceo život.

Pošaljite komentar