Oko ove teme postoji mnogo različitih mišljenja, a jedni tvrde da bi oditelji trebalo da budu uključeni u spotske aktivnosti deteta i na taj način mu pruže podršku, dok drugi smatraju da roditelji ne bi trebalo da se mešaju u sportske aktivnosti svog deteta.

Ipak, postoje razlozi koji govore u prilog prve teze, a to je odličan način da se deca i roditelji povežu kao i da ojačaju međusobno poverenje.

Svakom detetu je važno da oseća podršku od svojih roditelja, da roditelji dolaze da ga gledaju na nekim treninzima, a obavezno na utakmicama i takmičenjima. Ukoliko ovaj deo izostane, dete se može osećati manje važnim i čak izgubiti motivaciju. Ipak, podrška ne sme biti preterana, pa se neki roditelji mogu previše umašetai u sportske aktivnosti svoje dece, a to mešanja može često preči granicu. Neki roditelji misle da mogu da se meaju u odluke trenera, da sabotiraju plan igre i raspored termina, što nikako nije dobro, jer utiče na detetovu samostalnost a istovremeno sabotira rad trenera.

Zato je u svakoj odluci potrebno pronaći meru. Sa druge strane, nedovoljno mešanje i neuključivanje u sportske aktivnosti deteta, detetu šalju poruku da je manje važno i odbačeno.

Posebno ako dete ostvaruje izuzetne rezultate, njemu je važno da to podeli sa najbližim ljudima u svom životu-svojim roditeljima.

Ukoliko roditelji nikad ane dolaze na trening i ne idu na važna takmičenja, to može biti kontraproduktivno jednako kao i preterano uključivanje roditelja.

U oba slučaja važno je naći meru i pobrinuti se da dete ne oseća preveliki pritisak da ostvari rezultat u sportu.

Pritisak takođe može bit vezan i za odabir i nametanje određenog sporta detetu, ako dete ne voli aj sport ili nametanje visokih ciljeva u sportu koje je dete esamo izabralo.


Pošaljite komentar