U svetu koji neprestano žuri, gde su sati dragoceni resurs, postavlja se pitanje, da li  je treniranje trošenje ili investiranje vremena? Čini se kao da je svaka aktivnost koja nas odvodi od obaveza svakodnevnog života osuđena na etiketu "gubitak vremena". Ipak, važno je šta dobijamo sa tim utrošenim vremenom i da li se trening može meriti isto kao i samo sedenje kod kuće i odmaranje. Važno je da znamo da skoro svaka aktivnost ima svoje dobre i loše strane, svoje benefite i gubitke, pa i samo sedenje na kauču ima ponekad veoma blagotvorno dejstvo na naš organizam, koji se može manifestovati kroz odmor  tela i meditaciju uma. Trening sasvim sigurno nije gubljenje vremena već velika investicija u svaki aspekt razvoja našeg tela ali i uma.

  Trening je ulaganje u mentalno zdravlje

  Trening kako za odrasle tako i za decu ima svoje brojne dobre strane, tako da nikada ne može biti gubljenje vremena. Ipak, veoma je važno da to ne shvatimo zdravo za gotovo i da previše vremena provedemo u treningu, jer to može biti čak i opasno i rizično. Telu treba pauza i odmor od treniranja, pa svakodnevni treninzi u tom smislu, mogu ponekad biti kontraproduktivni, jer telu treba vreme da se odmori. Sama dinamika treniranja mora biti vođena od strane lekara i trenera, jer se intezitet i dinamika treniranja razlikuju kod dece, kod odraslih i kod profesionalnih sprtista.

  Redovnim treniranjem ne trošimo, već jačamo energiju

  Možda izgleda kontraproduktivno da deca sat vremena ili dva odu na trening umesto da ih potroše na radne zadatke ili igranje. Međutim, istina je suprotna. Treniranje ne samo da deci ali i odraslima daje fizičku energiju, već i mentalnu jasnoću koja im omogućava da budu produktivniji i efikasniji u svemu što rade.  Produktivnost ali i energija se povećavaju.

  Trening vam donosi bolje zdravlje a to je najbolja investicija

  Kada razmišljamo o budućnosti, želimo biti sigurni da smo uložili u najvažniju stvar - naše zdravlje. Zato i svoju decu usmeravamo u tom pravcu. Redovno treniranje nije samo način da se osećamo dobro danas, već i investicija u dugoročnu dobrobit našeg tela. Smanjenje rizika od bolesti, jačanje srca i mišića, i poboljšanje opšteg  zdravstvenog stanja su samo neki od benefite  koje možemo očekivati od ove investicije.
  Submit Your Comment