Da li roditelji treba da prisustvuju dečijim treninzima?

 

Roditelji su najvažnija podrška svojoj deci. Međutim, kada je treniranje u pitanju, dete ima još jedan autoritet, koji mora da poštuje. Takođe i roditelji moraju da poštuju autoritet trenera i njegove odluke, kako bi dete ostvarilo dobru interkaciju u sportu koje je izabralo. Osim u pojedinim slučajevima, roditelj ne bi trebalo da se meša u rad trenera, pa samim tim roditelju, najčešće nije mesto na samom treningu. 

Osim na prvom treningu, kada je poželjno da se roditelj koji poverava svoje dete trenerima, uveri kako izgleda trening i rad trenera, kako bi ispratio da li se detetu dopada nova sredina, sport i treneri, roditelj ne bi trebalo da bude na svakom treningu, iz mnogo razloga.

Prvi razlog je taj što se većina dece drugačije ponaša u prisustvu roditelja, a drugačije kada je u prisustvu drugih autoriteta, trenera, učitelja itd. Dete može pokazivati znake neodlučnosti i nesigurnosti, ako je roditelj prisutan. Zato ja najbolje da ne budete prisutni na treningu, jer tako možete dekoncentrisati dete ili ga učiniti nedovoljno motivisanim i fokusiranim. Potrebno je da na početku treniranja, dete uspostavi sa trenerom zdrav odnos pun poštovanja, tako što ćete trener kod deteta razviti samostalnost i raditi na njegovim veštinama.

Naravno, kasnije kada dete već neko vreme trenira, možete povremeno biti prisutni na treningu i ispratiti detetov napredak, ali u suštini, prisustvo roditelja na treningu, baš kao ni na časovima u školi nije poželjno.

Ukoliko smatrate da postoje određeni propusti ili primetite da je dete neraspoloženo ili da nerado ide na treninge, možete popričati sa trenerom nakon treninga i posmatrati kako se trening odvija, ali u retkim trenucima. 

Na određenim treninzima, prisustvo roditelja nije dozvoljeno, jer to može poremetiti detetov fokus sa treninga na roditelja, i u tom slučaju se trening ne može iskoristiti maksimalno.

Naravno, kada su u pitanju važna takmičenja i utakmice, tada je poželjno, da ne kažemo obavezno da budete podrška svom detetu i navijate za njegov tim ili za njegove lične uspehe.


 

Pošaljite komentar