Moglo bi se reći da gimnastika pruža mnnogo više od samog sporta. Osim fizičkog aspekta i razvoja tela, kooridnacije, fleksibilnosti, razvija se i disciplina, samopoštovanje i mentalna jačina, kao i fokus

Uz gimnastiku ćete postati mnogo fleksibilniji
Gimnastika zahteva fleksibilnost, sposobnost koja je neprocenjiva u mnogim drugim sportovima. Bez obzira da li se bavite plesom, atletikom ili borilačkim veštinama, fleksibilnost stečena kroz gimnastiku poboljšava pokretljivost  i smanjuje rizik od povreda. Fleksibilno telo omogućava vam veći raspon pokreta, što je neophodno za sportiste koji traže maksimalnu agilnost i preciznost. Zato, ako biste morali da izaberete samo jedan sport za svoje dete to bi bila gimnastika, nakon koje će dete moći lako da svalada bilo koji drugi sport.

Snaga tela
Snaga je esencijalni element koji gimnastika razvija. Snaga u gimnastici se ne ogleda samo u mišićnoj masi,to je i sposobnost kontrole vlastitog tela. Ova vrsta snage je neophodna za sportove kao što su plivanje, skijanje, i košarka. Kontrola tela i ravnoteža koju gimnastičari stiču omogućuju sportistima da bolje upravljaju svojim pokretima.

Mentalna čvrstina
Gimnastika nije samo fizički izazovna; ona takođe zahteva izuzetnu mentalnu čvrstinu i fokus. Ova mentalna disciplina je veoma važna u sportovima poput tenisa, fudbala i rukometa. Sportisti koji su prvo trenirali gimnastiku, imaju bolje razvijene sposobnosti koncentracije, sposobni su održavati  fokus čak i u najtežim trenucima.

Koordinacija i snalaženje u prostoru
Koordinacija i snalaženje u prostoru  su suštinski aspekti gimnastike. Ove veštine su dragocene u sportovima kao što su fudbal, hokej i ragbi, gde je presudna  preciznost pokreta i može značiti razliku između pobede i poraza.

Submit Your Comment