Grupni ili individualni sport - koji izabrati za dete?

 

Prirodno je da deca u početku stalno menjaju sportove u potrazi za onim koji im se najviše dopada, i za koji imaju najviše afiniteta.

Ponekad će dete stremiti grupnim sportovima, jer voli da se takmiči, a ponekad će dete želeti da trenira jedan na jedan sa trenerom. Odabir sporta, najčešće zavisi da li je dete ekstrovernije ili introvertnije. Ekstrovertna deca više će brati ekupne timske sportove, u kojima mogu da se dokažu i takmiče, uz puno socijalnih konatakata i druženja, dok je stidljivijoj deci draži neki od individualnih sportova, kao što je tenis, streljaštvo i plivanje.

Iako postoje sportovi koji se treniraju u prostoru sa drugom decom, ali u suštini trening je fokusiran na pojedinca, trebalo bi detetu dopustiti da samo izabere koji sport mu najviše prija.

 Korisno je ako dete iskusi i ekipni i individualni sport, kako bi shvatilo šta mu najviše odgovara. neka deca nemaju želje da se takmiče, već samo da se fokusiraju na svoj sportski razvoj i treniranje.

Ukoliko dete ima izraženu želju za socijalnim kontaktima, obavezno oizaberite timski sport, kao što je fudbal, košarka, odbojka, ragbi, a  ako je vaše dete stidljivije, počnite sa gimnastikom ili plivanjem, kako bi se dete vremenom oslobodilo.

Svakako da kroz ekipni sport, dete može mnogo više da nauči o drugima, da stekne dobre prjatelje i razvija svoju emocinoalnu inteligenciju, ali na kraju uvek imajte na umu, kako se vaše dete oseća na određenom sportu.

Mnogi pedagozi i psiholozi preporučuju ekipne sportove za decu, koja bi trebalo da se izbore sa svojom stidljivošću, kao oblik terapije, koji bi trebalo dete da oslobodi stresa od novih kontakata i druženja.

Ponekad je početak treniranja izuzetno naporan za ovu decu, pa se preporučuje prisustvo roditelja ili samo prisustvo deteta na treningu, bez učestvovanja, kako bi se dete vremenom  opustilo.

Za svako dete je veoma korisno da prvo pohađa školicu sporta, koja se preporučuje kao prvi izbor za ulazak u svet sporta, jer se na ovim treninzima razvija motorika i uče osnovni elementi svakog sporta, pa deca mogu da istražuju i vremenom pronađu sport koji im se najviše dopada.


Submit Your Comment