Zdravo telo trebalo bi održavati zdravom ishranom i sportom. Ipak, ponekad se javljaju određeni zdravstveni problem, koji mogu da ometaju sportske aktivnosti, pa i pored velike želje da se vaše dete bavi sportom, može da se jave oređeni problem koji se mogu pogoršati usled previše fizičkih aktivnosti.

Neki od zdravstevnih problema oko kojih bi trebalo povesti računa kada je uključivanja deteta u sport jesu pre svega astma, dijabetes i srčani problemi.

U pojedinim situacijama zdravstveno stanje jeste prepreka da se dete bavi bilo kojim sportom, dok su blaža zdarvstvena stanja samo upozorenje da dete ne može profesionalno, već umereno da trenira određeni sport.

Kod nekiih bolesti kao što je dijabetes, kretanje i sport pomažu da se reguliše nivo šećera u krvi, ali se ne preporučuje profesionalno bavljenje sportom.
U ovom slučaju najvažnije je da lekar proceni individualno stanje deteta i odluči da li dete može da trenira, u kojoj meri i koji sport. Za takmičarski profesionalni sport često se traže dodatni pregledi i analize.

Koliko god vaše dete želelo da se bavi sportom ili profesionalnim sportom, neophodno je da uvažite mišljenje lekara.

Ponekad je potrebno samo bolest držati pod kontrolom i trenirati u kombinaciji sa terapijom i adekvatnom pripremom i lekovima. Veoma je važno da trenere obavestiti o zdravstvenom stanju vašeg deteta, kako bi se i oni uključili u bezbedno treniranje i mogli da reaguju ukoliko dođe do problema na treningu.
Treneri su obučeni za rad sa decom koja imaju zdravstvene probleme i najčešće će vam tražiti potvrdu od lekara i dozvolu za treniranje.

Možda vaše dete neće moći da trenira sport koji želi, ali određene vrtse fizičkih aktivnosti svakako su blagotvorne za organizam u većini slučajeva.
Pošaljite komentar