Hiperaktivna deca imaju bar tri puta više energije od prosečne dece, zato im je potrebno da im svaki minut bude isplaniran, sa akcentom na to da najviše vremena provedu u aktivnostima koje će od njih zahtevati puno utrošene fizičke i mentalne energije.

Trošenje fizičke energije je za decu izuzetno važno, a posebno za hiperaktivnu decu za koju je sport obavezan.

Zato postoji puno korisnih predloga gde možete upisati dete ako je ono hiperaktivno i puno energije a oni su pre svega vezani za sportske aktivnosti.

Gimnastika

Gimnastika je izuzetno korisna aktivnost za hiperaktivnu djecu iz nekoliko razloga:

Gimnastičke vežbe zahtevaju precizne pokrete i kontrolu tela. Za hiperaktivnu decu to je veliki izazov jer uče da  usmere svoju energiju i postanu svesniji svojih pokreta. Gimnastika je izvrsna za razvoj motoričkih sposobnosti kod dece. Savladavanje novih gimnastičkih figura podiže samopouzdanje kod dece.  Isto tako u gimnastici se troši velika količina fizičke energije što hiperaktivnoj deci pomaže da se oslobode stresa.

Plivanje

Plivanje je idealna aktivnost za hiperaktivnu decu jer pruža fizički izazov dok istovremeno smiruje um. Kretanje u vodi ima terapeutski učinak na nervni sistem, jer smanjuje anksioznost koju hiperaktivna deca često osećaju. Osim toga, plivanje jača mišiće, poboljšava koordinaciju i povećava izdržljivost.

Borilački sportovi

Borilački sportovi poput karatea, taekwondo-a ili džudo-a pružaju hiperaktivnoj deci strukturu, disciplinu i samokontrolu. Kroz učenje tehnika i vežbi, deca uče da kontrolišu  svoje pokrete i reakcije, što im pomaže da prevladaju hiperaktivnost i impulsivnost.

Submit Your Comment