Svi znamo da je sport izuzetno koristan, i da ne postoji ništa štetno u vezi toga. Kada se kaže ova konstatacija, tada se prevashodno misli na uticaj sporta na fizičke predispozicije dece, ali da li ste razmišljali, kako sport utiče na psihu dece?

Pre svega, ima dosta mališana koji nisu dovoljno samopouzdani, ili su naprosto, introverti koji su povučeni u sebe. Ovakva deca teško ostvaruju kontakte sa drugim vršnjacima, retko prvi započinju razgovore, fali im borbenost, prodornost, snalažljivost...

Treniranje sportske gimnastike značajno utiče da se deca uvere da su sposobna za mnogo toga, odnosno, da su talentovani, vešti, snažni i da imaju mnogo dobrih osobina. Ovakvo, pozitivno mišljenje o sebi samima, prenosi se i na druge aktivnosti, kao što je škola, na primer. Neretko deca postaju bolji đaci, jer su stekla neophodno samopouzdanje, koje zapravo potiče od bavljenja sportom. Sport nas uči tome da vežbanjem i trudom, zapravo postajemo bolji ne samo od drugih, već i od samih sebe, tako što svakoga dana prevazilazimo sopstvene granice i mogućnosti.

Takmičiti se sa sobom je veoma težak posao, ali donosi izuzetne rezultate koji se vide na svim poljima života.

 

Pošaljite komentar