U prethodnom tekstu smo se bavili temom kako je bitan aspekt gimnastike to što nam omogućava da prevazilazimo vlastite psihološke i fizičke granice. Međutim, veoma je zanimljivo da deca koja su fizički aktivna i koja su uspešna u sportu koji treniraju, beleže bolje rezultate na svim poljima.

To se pre svega, odnosi na školu. Dete koje ima samopouzdanje koje je steklo baveći se sportom, pre će se uhvatiti u koštac sa teškim zadatkom iz matematike i rešiti ga na kraju, za razliku od mališana koji misli da je takva prepreka prevelika za njega.

Poenta u rešavanju bilo kojih problema u životu je u stalnom pokušavanju i neodustajanju. Jedino onaj ko nikad ne odustaje, na kraju može doći do cilja. Tome nas uči upravo sport. Zbog toga deca koja vredno treniraju, shvataju da u svemu mogu biti dobri, samo ako se dovoljno potrude. Da granice, zapravo ne postoje i da je to više neka prepreka koja se nalazi u glavi.

Usled ovako pozitivnog stava, mali sportisti su uspešni u bilo čemu da se bave, a da to uopšte ne podrazumeva nikakve fizičke aktivnosti. Postaju prodorne i stabilne ličnosti, zdravo formirane u psihičkom smislu.

 

Pošaljite komentar