Redukcija telesne mase kod dece je potrebna kada ona prevazilazi normalne okvire. Ipak, potrebno je da lekar nutricionista proceni idelanu težinu deteta u odnosu na težinu, visinu i druge parametre u odnosu na pol i godine deteta. Redukcija telesna mase je potrebna i kod previše mršave dece, kao i kod dece koji imaju problema sa viškom kilograma. Problem zahteva rad na više frontova. Prvi korak je odlazak kod pedijatra, lekara i nutricioniste koji će izraditi indivudualni plan ishrane.

Potrebno je uzeti u obzir i zdravstvene aspekte problema, ustanoviti da li dete ima neki zdravstveni problem i rešavati ga na pravilan način. Nutritivne potrebe deteta su drugačije od nutritivnih potreba odraslih, zato je potrebno uključiti kako pedijatra, tako i nutricionistu i rodtelje kao najjveću podršku U slučaju da nije potrebno rešavati neku od hroničnih zdravstvenih bolesti, potrebno je izraditi nutritivni plan ishrane koji će zadovoljiti sve potrebe deteta.

Podška se svakako očekuje i od roditelja koji plan ishrane moraju podržati i kod kuće. Deci su potrebni svi nutrijenti, a strogo je zabranjeno isključivanje pojedinih nutrijenata, kao što su ugljeni hidrati, jer deca u razvoju moraju dobijati sve što im je potrebno.

Kada se uspostave zdrave navike, neophodno je dete uključiti i u sportske aktivnosti, kako bi se proces redukcije telesne mase ubrzao.

Svakako bi trebalo da roditelji zauzmu jedan pozitivan stav u svim tim promenama, koje mogu biti teške za dete. U ekstresmnim slučajevima, deca se ponekad moraju odreći omiljenih grickalica i sokova, što nije lako u tom uzrastu.


Pošaljite komentar