Roditelji su najvažnije figure u životu svog deteta, tako da je njihova podrška u bilo kom segmentu detetovog bića presudna za njihov razvoj. Bez obzira na detetovo interesovanje, svaki roditelj bii trebalo da ista podrži ukoliko za dete nisu ugrožavajuća. Ukoliko je gimnastika u pitanju, roditelj bi trebalo da to interesovanje podstakne tako što će upisati dete na probni čas gimnastike.

Zašto bi roditelji trebalo da podrže svoje dete da se bavi gimnastikom?

Gimnastika je sjajan sport ne samo za fizički razvoj, već i za intelektualni, socijalni i psihološki razvoj. Gimnastika kod deteta razvija fokus, samodisciplinu, okretnost i kreativnost, što su sve vrlo važne stavke za budući uspešan život i snalaženje u drugim životnim oblastima. Trenirajući gimnastiku vaše dete će steći zdrave životne navike, ali će razviti i izuzetne sposobnosti socijalizacije, poštovanja radnih navika, što će mu biti važno u daljem životu. Umetnost kao i sposobnost izražavanja takođe su važan deo detetovog razvoja. Gimnastika pruža mogućnost beskrajne inspiracije i uvek nove mogućnosti izražavanja kroz pokret.

Kako da usmerite svoje dete da se bavi gimnastikom?

Za početak trebalo bi da dete upišete na gimnastiku, bez prevelikih očekivanja. Takođe, veoma je važno da trener bude kvalitetna osoba koja će umeti da razvije talenat, da ga upozna sa svim benefitima sporta na pravi način. Uz treniranje važno je da roditelj podstiče svoje dete tako što će mu obezbediti pravilnu ishranu, tako što će ga podsticati da redovno trenira i biti tu na važnim takmičenjima. Gimnastiku uglavnom treniraju devojčice i gimnastika ima još jedan poseban segment a to je razvoj elegancije i gracioznosti, koja je kod devojčica veoma važna. Sama činjenica da se na takmičenjima koriste različiti rekviziti i posebno kreirani kostimi, privlači veliki broj devojčica da se oproba u gimnastici.

Pratite detetove želje kada je razvoj njihovog ineteresovanja u pitanju

Vaše dete će možda na početku biti jako zainteresovano da se bavi gimnastikom, ali će nakon nekog vremena shvatiti da ipak nema toliko veliku ambiciju da se time bavi duže vreme ili profesionalno. Na vama kao roditelju je da ocenite a li je to stvar trenutnog zasićenja i umora ili vaše dete jednostavno nije dovoljno motivisano da trenira gimnastiku. U svakom slučaju ne forisrajte kod deteta tu ambicioznost ukoliko je nema. Ukoliko vidite da bi vaše dete moglo da ostvari rezultate podržite nag a sve moguće načine i pružite vetar u leđa koji je svakom detetu potreban.Submit Your Comment