Deca su u rastu i razvoju, i to fizičkom i mentalnom. Stoga im je potrebna stalna aktivnost i druženje sa vršnjacima. Nije dovoljno to što deca odlaze u školu, završe domaće zadatke i onda se prepuste sadržajima sa interneta ili TV-a.

Naime, dečiji organizam traži pokret, aktivnost, a ne sedenje u zatvorenom prostoru. Statično pasivni način znači upravo to – zavaljenost u lejzi beg ili u udobnu fotelju, pa se tako satima igraju igrice, gledaju slike sa Instagrama ili video klipovi sa Tik Toka i You Tube-a.

Mislite li da će vaše dete na ovaj način da se pravilno razvije? Naravno da ne. Pre svega, kičma počinje da se savija, pa tako dete ima pogrbljeno držanje i dok stoji i dok sedi, što sve uzrokuje bolove u lumbalnom delu u kasnijim godinama. Takođe, deca koja žive pasivno, nemaju dovoljno energije, slaba su, lako se zamaraju, čak im ni koncentracija nije zadovoljavajuća a gube i socijalne veštine, jer retko komuniciraju sa vršnjacima.

Lek za sve to jeste upisivanje deteta na neki sport, a naš predlog je da to bude, barem za početak, sportska gimnastika. Mnoga deca nastave i kasnije da se bave gimnastikom, dok druga pređu na ostale sportove koji ih možda više privlače.

 

Pošaljite komentar