Devojčice su posebno osetljive na estetiku i umetnost, a kada je sport u pitanju one najpre vole sportove koje će ih učiniti ženstvenijim, gde su prisutni ples, muzika i gde ima lepih ženstvenih kostima. Budući da se devojčice od malih nogu igraju sa lutkama, one žele da budu poput najlepših princeza iz bajki o kojima su slušale.

Zato postoje sportovi  koje devojčicama prirodno leže i koji im se čine zabavnim. Jedan od tih sportova jesu ritmička gimnastika i ples. Gimnastika i ples posebno privlače devojčice, jer razvijaju njihovu gracioznost eleganciju, a imaju i sve elemente koje su bliske devojčicama. Uvežbavanje određenih figura i pokreta koje bi trebalo da budu elegantno i graciozno izvedene, kao i božanstveni kostimi koje nose gimnastičarke kod većine devojčica izazivaju divljenje i oduševljenje.

Ples, muzika, pokreti, lepi kostimi, sve je to veoma privlačno devojčicama i one su u većini na gimnastičarskim treninzima i takmičenjima. Istina ima puno muških akrobata, ali u gimnastici su pretežno devojčice. Ipak, nisu sve devojčie iste, pa bi trebalo da uzmete i njihove želje u obzir. Postoje devojčice koje su oduševjene pretežno “muškim” sportovima, kao što su fudbal, košarka ili džudo. Zato ne bi trebalo praviti strogu podelu, već bi trebalo ispratiti interesovanja svake devojčice i podržati je u njenom izboru. Ipak, za većinu devojčica gimnastika je najbolji i najlepši sport, kao i ples i umetničko klizanje. Ipak, gimnastika je jedina koja ima elemente svih ženskih sportova i jedini sport koji ima tolik benefita koje su važne za razvoj devojčica.

Na prvom mestu kada treniraju, gimnastiku devojčice uče kako da izvedu svaki pojedinačan pokret na elekantan i graciozan način, što im veoma pomaže u držanju. Devojčice treniranjjem gimnastike postaju elegantnije, gracioznije i ženstvenije. Gimnastikom ali i drugim sportovima, održavaju vitku figuru i vode zdrav način života.

Druga važna stavka je vežbanje i fokus na izvođenje vežbi, koje se ponekad moraju ponavljati i do stotinu puta dok se ne uvežbaju do savršenstva. Razvijanje fokusa je veoma važno za svaku mladu osobu, pa i za devojčice, koje vežbanjem gimnastike uče da ostanu fokusirane na stvari koje su stvarno važne, kao i da nauče da je za svaki rezultat potrebno vreme.

Ipak, trebalo bi da pustite vašu devojčicu da sama izabere svoj put, ali i isport koji će trenirati. Omogućite joj da se oproba u više sportova, kako bi otkrila koji sport joj najviše leži. Ukoliko to nije gimnastika, nemojte biti razočarani, pustite je da se razvija svojim putem. Na kraju, najbolji rezultati dolaze kada radimo ono što volimo, bez obzira na norme društva.

Pošaljite komentar