Pre svega ćemo reći da je gimnastika bazičan sport, a to znači da leži u osnovi svih drugih sportova. Praktično, ovo bi značilo da svaki trening, bilo da je reč o fudbalu, košarci, tenisu, rukometu, odbojci, atletici i slično, započinje vežbama zagrevanja, dok se na kraju treninga sportisti istežu, dakle istežu mišiće. Sve te vežbe koje se tada rade, iste su one koje su sadržane u gimnastici, i sportskoj i ritmičkoj. Otuda se kaže da je gimnastika bazičan sport.

I vidimo i podelu – sportska i ritmička. Podela je izvršena na osnovu toga što sportsku gimnastiku treniraju i dečaci i devojčice, dok ritmiku vežbaju samo pripadnice nežnijeg pola. Pri tome, drugačiji su rekviziti, i kod same sportske gimnastike, za mladiće i za devojke, dok ritmiku prati muzika i sprave kao što su lopta, obruč, traka, čunjevi, vijača. 

Idealno vreme da se dete počne baviti ovim sportom je između četiri i šest godina i to je vreme kada se mogu stvoriti budući šampioni. Predanost u vežbanju, čak i ako nikada ne dođe do velikih rezultata, pozitivno utiče na psihički i fizički razvoj mlade osobe.

Pošaljite komentar