Postoje dečije povrede koje nisu povezane samo sa sportom, kao i one koje su u vezi samo sa sportskim načinom života a nastaju usled preopterćenja dečijih mišića.

Povrede koje najčešće nastaju kod dece su povrede stopala, u koje se ubraja čak 70% ukupnih povreda u vezi sa nogama, a 8 % u vezi sa stopalima. Najpoznatije je Severovo obolenje, koje je najčešće kod dece od 8-13 godina,  a   glavni simptom je bol u peti. Bol se oseća prilikom trčanja i skakanja. Ova povreda dijjagnostije se na fizikalnom pregledu.

Drugi tip najčešćih preloma je prelom zbog zamora. Obično se javljaju tek u pubertetu, kada dolazi do preloma bilo koje kosti, usled delovanja sile koja se ponavlja i koja deluje na kost.

Simptomi su bol i osetljivost na mestu preloma.

Uganuće gležnja je jednako česta povreda kod dece koja se bave sportom. Deli se na blage i teže povrede. Blage su povrede prednjeg ligamenta, a teške na povredu lateralnih ligamenata i prednjeg ligamenta.

Pri pokretu zgloba se oseća jak bol. Još jedna česta povreda je dislokacija tetiva. Ona se odlikuje osetljivošću akutne invetze članka, koju prati osetljivost.

Medijalni tibijalni stres sndrom je bol u predelu potkolenica, koji se pojačava tračanjem. Pojavljuje se najčešće u pubertetskom periodu.

Drugi deo tela koji je sklon povredama kod dec,  je koleno. To su pre svega skakačko koleno, koji se manifestuje u prednjem delu kolena, Osgood-Schlatterovo obolenje, koja je bolest brzog rasta, javlja se u periodu između 11 do 14 godina.

Povrede ruku takođe nisu zanemarljive, a najveći deo povreda ruku je od ramena i lakta.

Povrede mogu biti prolazne i zahtevaju odsustvo sa sporta i veće fizičke aktivnosti od nekoliko dana, do nekoliko meseci. Najvažnije je slušati savete lekara i fizijatra i sprečiti dalje komplikacije, naročito kod dece koja su osetljivom periodu odrastanja i razvoja.


Submit Your Comment