Iako je očekivao, da vaše dete voli sport i jedva čeka trening, to ponekad nije tako. Postoje deca koja iz nekog razloga ne vole sport, takmičenja i treninge.Na vama je da se zapitate zbog čega.

Ponekad deca ne vole sport, jer unapred misle da se neće pronaći u njemu, da sve deluje suviše komplikovano, a sva ta pravila, oprema i snalaženje, izgledaju im preteško, pa im je lakše da odustanu. Deca najčešće u najranijem uzrastu nemaju razvijeno samopouzdanje, te im je lakše da se jednostavno povuku.

Drugi razlog je taj da deca osećaju pritisak da ostvare određeni rezultat, naročito ako treniraju timski sport. Takođe, ponekad roditelji deci nameću da moraju da se bave određenim sportom i potenciraju da su talentovani iako možda deca ni ne vole određeni sport, ali ga treniraju, kako bi poslušali roditelje.

Jedan od razloga bi mogao biti i sama nesigurnost koju dete oseća, jer vidi kako se sva deca snalaze i dobro im ide,a oni počnu da sumnjaju u sebe, jer nisu ostvarili određeni uspeh na tom planu.

Ponekad dete jednostavno ne voli ekipne sportove, a želelo bi da se isproba u pojedinačnim sportovima, kao što su klizanje, ples, karate, borilačke veštine, gimnastika, itd.

Roditelji bi trebalo da budu pažljivi i da probaju svaki sport, sve dok dete ne pronađe onaj koji mu najviše odgovara. Ponekad je dete samo stidljivo i introvertno, pa mu je potreban pravi pristup i start u nekom sportu.

Ponekad dete jednostavno nije talentovano ni zainteresovano za sport, već za umetnost, pa su aktivnosti kao što su slikanje, muzika, pevanje nešto što ga ispunjava.

Samim forsiranjem ne možete učiniti ništa dobro. Važno je da detaljno sagledate sva interesovanja deteta i omogućite mu da se bavi onim što voli. Iako ne trenira, dete može slobodno vreme da provodi i na druge načine, koji uključuju akciju, kao što su igra, vožnja rolera, bicikl i drugo.

Važno je da detetu omogućite da pronađe svoj put bez pritisaka i očekivanja, kako ne bi razvili određenu dozu frustracije kod njega.

Sjajno je ako je dete talentovano i odmah zna šta bi volelo da trenira, ali u određenim slučajevima nije tako.

Zato, budite strpljivi i dajte im priliku, možda za par godina zavole neki od sportova ali samo ako sami pokažu inicijativu, bez vašeg pritiska i forsiranja.

Pošaljite komentar