U prethodnom tekstu smo naveli da ćemo se sada baviti problemima vezanim za kičmeni stub, a sve kao posledica izostanka fizičkih aktivnosti kod dece koja se nalaze u rastu i razvoju.

Kičma je kao letva (da se slikovito izrazimo) i potrebno je da je podupiru snažni mišići, kako bi ona stajala pravo. Ako su ti mišići mlitavi, usled nevežbanja, onda je i kičma sklona da se iskrivi, da zauzme neki drugi položaj od prirodnog i tako se stvaraju razni deformiteti, kao što je skolioza, kifoza, lordoza... Verujte nam, ne želite to vašem mališanu.

Pored toga što smo naveli, kičma je opterećena i time što deca nose teške školske torbe, koje imaju često po nekoliko kilograma, a to je mnogo za njihova nejaka pleća. Ovo dodatno utiče da se kičmeni stub opterećuje, savija i krivi.

Isto tako, u školi se sedi nepravilno. Naime, postoje pravila kako se sedi ispravno, tako da se ramena ne povijaju ka napred, već da je kičma u ispravnom položaju.

Sve navedeno su razlozi zbog kojih bi moglo doći do problema sa kičmenim stubom i najbolje bi bilo da se to prevenira na vreme.


 

Pošaljite komentar