Do sada smo mogli mnogo toga da naučimo o pozitivnim aspektima, dečijeg bavljenja sportom, ali nismo mnogo razmišljali o tome kako dečiji treninzi pozitivno utiču na same roditelje, zato je ovaj aspekt posebno zanimljiv i značajan.

Pre svega, kada vaše dete trenira i ima redovne treninge i uživa u tome, kao i u druženju sa vršnjacima, to svakako ima pozitivan uticaj na vas kao roditelje.

Dete koje redovno trenira razvija mnogo lepih veština i osobina tokom odrastanja, što roditeljima olakšava ceo proces vaspitanja.

Osim samih roditelja koji su neprikosnoveni autoritet na prvom mestu, tu su i treneri i pedagozi koji su takođe uključeni u vaspitanje vašeg deteta, kroz sport i ponašanje u timu.

Svi znamo koliko su deca koja pohađaju vrtić drugačija od one koju čuvaju bake deke. Razlog tome je upravo zdravije okruženje među decom i svojim vršnjacima, učenje novih veština, razvoj motorike i ponašanja kod dece, čemu ih uče vaspitači, koji su, osim roditelja zaduženi za njihovo vaspitanje. Gotovo je nemoguće da jedan roditelj, koji je zaposlen, postigne sve to sa svojim detetom i baš zato su vrtiči sjajno rešenje, ne samo kao mesto gde će deca biti bezbedna, već kao mesto socijalizacije i dečijeg psiho-fizičkog razvoja.

Slično je i sa treninzima, gde treneri preuzimaju ulogu vaspitača u cilju učenja dece pravilima igre ali i lepog ponašanja i fer odnosu prema drugarima iz tima.

Kada dete trenira ono se ne razvija samo fizički, već i na mnogo više nivoa. Dete razvija disciplinu, koja je jako važna tokom celog života, uči se socijalizaciji i prihvatanju drugih, ali i uči da gubi i pobeđuje. Takvo dete je mnogo razumnije, zadovoljnije i zrelija od svojih vršnjaka, koji se ne bave sportom. 

Sve te lepe osobine, olakšavaju roditeljima komunikaciju i ukupno vaspitanje deteta kroz njegov put odrastanja.

Ukoliko dete ne trenira, to značajno otežava roditeljima vaspitanje, pa je sav teret na roditeljima. Takođe, kada dete trenira, roditelji imaju više vremena za sebe, što veoma pozitivno utiče na njihovo strpljenje i odnos sa detetom.

Drugi važan aspekt je posebno važan roditeljima, a to je da dete koje trenira jeste manje usmereno na nove tehnologije, manje vremena provodi na računaru i telefonu, a negativne posledice preterane vezanosti za virtuelni svet su i te kako poznate.

Poseban aspekt je vezan za decu koja se profesionalno bave sportom, te su u prilici da se takmiče na prestižnim lokalnim i svetskim takmičenjima, što je posebna sreća za roditelje.

Ponosni roditelji, tada prolaze kroz posebne emocije i imaju priliku da svoje dete usmere ka veliom uspehu, što je jedna od najvećih želja za sve roditelje.

Pošaljite komentar