Šta kada mališani izgube volju za treniranjem?

 

Kada se deca iznenada odreknu svoje strasti prema treniranju, to zaista deluje kao upozorenje, kako za roditelje tako i za trenere.

Ovaj gubitak volje može se objasniti na nekoliko načina. Postoje brojni razlozi zbog čega dolazi do zasićenja i gubitka volje,  kao što su nedostatak motivacije, umor od dosadan trening ili čak nedostatak samopouzdanja. Međutim, važno je prepoznati da je ovo normalna pojava i da postoji niz strategija koje se mogu primeniti kako bi se ponovo probudila strast prema sportu.

Prvo i najvažnije je da se razgovara sa detetom kako biste shvatili razloge zašto je izgubilo interesovanje za treniranje. Moguće je da dete oseća pad samopouzdanja ili da ima neki trenutni problem u školi ili sa vršnjacima, u zavisnosti od uzrasta.. Ohrabrite ih da budu iskreni i otvoreni o svojim osećanjima.

Nakon što ste otkrili pravi razlog i našli način da to prihvatite, zajedno sa detetom možete pronaći načine za rešavanje problema. To može biti neka od promena u načinu  treniranja,  kako bi bili zanimljiviji ili izazovniji, pružanje dodatne podrške i ohrabrivanje kroz teške trenutke, ili čak istraživanje drugih aktivnosti koje bi za dete bile inspirativne.

Takođe je važno da se nagrade postignuća, čak i mala, kako bi se ojačalo samopouzdanje deteta i podstakla dalja motivacija. To može biti u vidu verbalne pohvale, sitnih nagrada ili čak postavljanja ciljeva koje će dete postići.

Uz podršku, razumevanje i motivaciju, deca će ponovo otkriti svoju ljubav prema treniranju i nastaviti da napreduju i razvijaju se. Važno je imati strpljenja i biti otvoren za promene kako bi se pružila najbolja podrška detetu u njegovom sportskom putovanju. Submit Your Comment