Kao što smo naveli u prethodnim tekstovima, gimnastika kao bazičan sport ima svoju podelu, a to je na ritmičku i na sportsku. Može da se kaže da je sportska gimnastika više rasprostranjena, jer nju treniraju i devojčice i dečaci, dok ritmiku vežbaju samo devojčice i devojke.

Razlika je u tome što se kod ritmičke gimnastike spajaju elementi muzike, plesa i baleta, pa je to jedna sjajna mešavina sa sportom, zbog čega se dobija veština koja je kao umetnost. Devojčice se već pri prvom kontantu sa ritmikom naprosto zaljube u taj sport i odmah požele da se njime bave.

Sa druge strane, sportska gimnastika može biti i za jedan i za drugi pol dece, ali morate da znate da se razlikuje u odnosu na ritmiku, jer nema muzike, niti nekih elemenata kao što su plesni pokreti, već se sve bazira na snazi i na akrobatskim elementima.

Na vama i na trenerima je da se prosudi šta više odgovara vašem detetu, pa da se za tu vrstu gimnastike odluči. Naravno, devojčice mogu da biraju, a za dečake je samo sportska gimnastika.

Pošaljite komentar