Sport je svakako jedna od najboljih stvari, koje vaše dete može koristiti. Ne samo da razvija duh i telo, socijalizaciju i empatiju, sportski i takmičarski duh i ima brojne druge benefite, već je vaše dete od najranijeg uzrasta usmereno na kvalitetne aktivnosti, a svoje slobodno vreme provodi na pravi način.

Ipak, nije sve uvek tako kako mi zamišljamo. Ponekad deca jednostavno nisu zainteresovana za sport, a ponekad nisu zainteresovana za određeni sport. Tada Vi kao roditelji morate da krenete u akciju i istražite uzrok ovog problema, Prirodno je da deca vole sport, da se kreću i druže sa drugom decom, ako taj momenat izostane kod vašeg deteta, onda morate utvrditi tačan razlog.

Ponekad je dete netalentovano za sport i oseća se nesigurno pored drugara, koji ostvaruju rezultate. Ponekad dete nije zainteresovano za određeni sport, na koji ga roditelj forsira, a ponekad dete neće voleti ekipne sportove, jer se u tom delu oseća nesigurno, jer ne ostvaruje rezultate, kao što bi trebalo.

Na prvom mestu trebalo bi da utvrdite da li vaše ete pruža otpor ka svim sportovima, ili samo određenim sportovima. Ukoliko dete ne voli ekipne sportove, kao što su fudbal košarka, vaterpolo, možda bi se pronašao u individualnim sportovima, kao što je plivanje, gimnastika, tenis, boks i drugo.

Ukoliko ste sve isproali, a vaše dete i dalje ne voli sport, pokušajte da pronađete neke aktivnosti koje voli. Možda je vaše dete umetnička duša, pa će više voleti slikanje, sviranje ili ples? Svakako, forsiranje najčešće nije dobra opcija, jer pravi dodatni pritisak i problem, a to ponekad može dovesti do toga da se dete oseća nesigurno i da odbija čak i one hobije i aktivnosti koje voli.

U slučaju da vaše dete više voli slikanje, probajte da ga upišete na časove slikanja, a da fizičku aktivnost, koja je jako važna zamenite igranjem u prirodi, preskakanjem na spravama u parku i slično. Svaka fizička aktivnost je dobra, pa bi trebalo nači odgovarajuću aktivnost, kada vaše dete odbija da odlazi na treninge.

Kao roditelj, morate da prepoznate talente i potrebe svog deteta, kako bi se ono razvilo u zdravu i srećnu indviduu, ako namećete svom detetu nešto, to bi moglo ostaviti trajne posledice i na školske i druge obaveze, zato uvek dbro razmislite da li je otpor prema sportu, nešto trenutno, ukoliko je dete malo ili traje već nekoliko godina, pa reagujte u skladu sa tim.

Pošaljite komentar