Često se ljudi pitaju, u čemu je razlika između različitih vrsta gimnastike i zbog čega se različito zovu? Pre svega, gimnastika je bazičan sport, što bi značilo, da se nalazi u osnovama svih ostalih sportova. Dalje, gimnastika se deli na sportsku i na ritmičku.

Sportsku gimnastiku treniraju i mladići i devojke, dok je ritmika rezervisana samo za nežniji pol. Takođe, kod sportske gimnastike je akcenat na snazi, akrobatici, okretnosti, spretnosti i sličnim fizičkim osobinama, dok je kod ritmike važna gracioznost pokreta, ravnoteža i izbalansiranost, i ritmička gimnastika je uvek praćena muzikom, tj. vežbačice nastupaju uz razne melodije.

Ukoliko ne znate i niste sigurni šta bi to vaše dete trebalo da trenira, najbolje je da ga upišete na gimnastiku. Razlog je u tome što se kasnije može lako prebaciti na bilo koji drugi sport, kada postavi dobre temelje i osnove. Naime, svaki trening započinje vežbama zagrevanja, a završava se vežbama istezanja. Ukoliko dete u nekom trenutku, poželi da se bavi nekim drugim sportom, tada lako može da se preorijentiše na fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, vaterpolo ili bilo šta drugo što ga više privlači od gimnastike. 


Pošaljite komentar