Kao što postoje metabolički procesi, kao i najbolje vreme u kome je potrebno unositi određenu vrstu namirnica, kako bi naš organizam radio kako treba, tako postoji i najbolje vreme za trening. Odrasli organizam je nešto drugačiji od dečijeg, a ukoliko se pitate koje je najbolje vreme za trening vašeg deteta, odgovor nije lako dobiti.

Posto znamo da deca od pete godina i starija uglavnom treniraju, a da preko dan imaju i svoje obaveze, kao što je vrtić ili škola i druge aktivnosti, pa ako na to dodamo i obaveze roditelja, onda nam je izbor pravog termina otežavajući.

Deca u škoslkom uzrastu imaju priliku da treniraju u prepodnevnim i popdnevnim terminima, u skladu sa školskom smenom i drugim obavezama. Deca koja idu u vrtić mogu trenirati samo popodne i tokom vikenda celog dana.

Školice sporta i drugi treninzi su kreirani tako da se treninzi održavaju i pre podne ali i popode od 16-21h. Ovde godine deteta igraju veliku ulogu. Svakako da trening u 22h nije dobar za malo dete od pet godina i može naručiti njegov bioritam , jer dete u tom uzrastu u to doba bi trebalo da spava, dok malo straiji osnovci, već mogu trenirati i oko 21h, ali i pre podne.

Ono što je ključno jeste da bi trebal da se držite nekih osnovnh pravila, ako vam je već vreme ogranieno, a to je da trening ne bude suviše rano, kakodete ne bi bilo pospano ni suviše kasno kako se ne bi razbudilo u vreme, kada je potrebno da spava.

Takođe, izbegavajte treninge osmah nakon ručka il večere, ako ne možete da birae termin, prilagodite ishranu terminima.

Deci je potrebno dva sata da svare obrok, kako bi bla spremna na fizičke akktivnosti, takođe ne dozvolite da dete ne jede 4-5 sati pre treninga, jer to takođe može uticati na intezitet treninga.

Kada već poraste dete će samo odlučiti koje vreme treniranja odgovara njegovom bioritmu, da li je jutarnji tip ili večernji.

Pošaljite komentar