Ukoliko se vaše dete odlučilo da trenira određeni sport, svakako bi trebalo da očekujete da redovno posećuje treninge. To je vrlo važno, jer ga na prvom mestu uči disciplini, a na drugom mestu, pokazuje mu koliko je važno da ne odustaje brzo.

Sigurno će biti momenata, da vaše dete nije raspoloženo za trening, da je umorno ili bezvoljno, iako obožava sport za koji se opredelio. Tada je veoma važno da pravilno procenite detetove razloge, zbog kojih želi da propusti trening.

Određeni razlozi su svakako opravdani, ali morate biti veoma mudri, kada dopustite vašem detetu da propusti trening.

Ukoliko propuštanje treninga pređe u naviku, to bi moglo kod vašeg deteta da razvije neodlučnost ili sklonost ka lakom odustajanju. Svakako da na takav način neće razviti discipline, koja je veoma važna u vaspitavanju svakog deteta.

Ukoliko je vaše dete veoma talentovano i ima ambicije da se jednog dana profesionalno bavi određenim sportom, svakako bi trebalo da prepoznate trenutak kolebanja, koji može vaše dete odvući od cilja.

Svaki uspešan sportista će vam reći da je za uspeh potrebna istrajnost, a to znači i treniranje kada nam nije sve potaman, treniranje u lošim vremenskim uslovima, za sportove koji se treniraju na otvorenom, jednom rečju treniranje u ne baš idealnim uslovima.

Ukoliko naučite dete da shvati da je važan kontinuitet u treningu, kao se ne bi izgubio fokus, a samim tim umanjili dotadašnji rezultati, ostvarili ste veliki uspeh.

Disciplina nije samo način da dete naučite posledicama, već i način da dete stekne veoma važnu osobinu, koja će mu biti značajna u svim oblastima života.

Takođe, disciplina pomaže deci da kontrolišu svoju anksioznost i da ne ispadnu iz koloseka.

Deca koja imaju previše popustljive roditelje često doživljavaju anksioznost jer moraju da donose odluke odraslih. Nedostatak smernica i odsustvo vođstva mogu biti veoma uznemirujuće za decu.

Takođe, disciplina, uči decu posledicama , ukoliko ne ispune određenu obavezu. Ukoliko propuste trening, to znači da će sledeći trening biti teži, da će biti u zaostatku i da će se suočiti sa povremenim ispadanjem iz balansa.

Redovni treninzi i rutina, deci pomaže da se osećaju dobro i sigurno. Ukoliko stalno menjaju raspored, sredinu i okolinu, to ih može učiniti nesigurnim i stvoriti od njih nesigurne i preplašene ljude.

Zato su treninzi, samo jedan od primera, ali veoma važan deo detetovog odrastanja. Jasno je da se u ovom slučaju ne radi samo o sportu već i o svim narednim dečijim obavezama i aktivnostima, koje dete može izbegavati, ukoliko je dobilo loš primer tokom odrastanja.

Pošaljite komentar