Svi dobro znamo koji su fizički benefiti sporta za decu i njihov razvoj. Pored odlične kondicije, pravilnog razvoja tela, sport ima i brojne druge benefite, od kojih su socijalni, društveni, emotivni, zdravstveni najvažniji.Trenirajući, deca se razvijaju na toliko mnogo nivoa. Pored fizičkog razvoja i dobrog zdravlja, utroška viška energije, što je posebno važno za dečiji razvoj i psihu, ona troše suvišne kalorije, postaju okretnija snalažljivija, socijalno inteligentnija i uče da budu timski igrači, što im kasnije puno znači u poslovnom i svakom drugom segmentu, gde imaju interakcije sa ljudima.


Društveni aspekt sporta nije zanemarljiv. Igrajući u timu, deca uče da pobeđuju a i da gube, uče da se takmiče, što je posebno važno među dečacima, kojima je igra nadmetanja i takmičenja u prirodi. Sa druge strane, deca od malih nogu pored vršnjaka iz vrtića i škole, ali i komšiluka, upoznaju i nove drugare koj imaju ista interesovanja kao i oni.Povezivanje putem aktivnosti i interesovanja vrlo je važan segment doživljaja deteta da pripada određenoj grupi. Dete tako sebe posmatra kao deo jednog tima, što značajno utiče i poboljšava njegovo samopouzdanje i gradi sliku o sebi.Deca koja treniraju timske sportove u grupi, stiču prijatelje za ceo život.


Posebno je važan društveni segment kod dece koja nastave profesionalno da se bave sportom, pa članovi tima i trener postaju druga porodica. Ovaj aspekt je posebno važan kod profesionalnih sportista koji imaju obavezu karantina, gde su zatvoreni zaedno sa igračima iz tima i dele zajedničko isksutvao. Osećaj da nisu sami, čini ih jačim i boljim ljudima.Sa druge strane deca kroz utakmice i nadmetanja, koja su zdrava za oblikovanje njihovog bića i pospešuju ambiciju, uče da gube ali i da pobeđuju. Deca kroz gubitak uče gde su pogrešila i da je izgubljeni poen ili utakmica sastavni deo života.


Sport je preslikani obrazac koji se odvija i u životu, gde ostvarujemo uspehe ali i gubimo istovremeno upoznajući sebe kroz pobede i poraze.Trenirajući dete uči o različitostima koje nas čine kao ljude, pa istovremeno uči i kako da uspostavi odnos sa nekim ko mu nije sličan. Zato je treniranje bilo kog sporta dragoceno iskustvo i trebalo bi da stalno bude deo detetovog odrastanja. Trenirajući, dete uči važne životne lekcije, koje ga pripremaju i za kasniji život i posao i još veće obaveze kako odrasta.Zato je trening veoma važan na puno nivoa a od deteta pravi zdravu, društvenu i inetligentnu individuu, koja se mngo lakše snalazi i fokusira na kasnije obaveze od dece koja nemaju to iskustvo.


Pošaljite komentar