Svi mi roditelji bi voleli i bili neizmerno ponosni, da nam dete bude budući Novak Đoković, Ipak, često nije baš tako sjajno kao što smo zamišljali na početku. Ne mogu sva deca biti vanserijski talenti, a ogroman uspeh zavisi od mnogo faktora,a ljubav prema sportu je samo jedan od njih.

Ipak i samo bavljenje sportom kod dece je veoma važno. Benefiti sporta su mnogostruke, a redovnim treninzima, vaše dete će biti mnogo bolja osoba na fizčkom i mentalnom planu. Na fizičkom panu, dete razvija mišiće, troši energiju i pravilno se razvija.

Njegovo telo postaje jače, bolje izgleda i bolje se oseća. U nekim kasnijim godinama, redovno bavljenje sportom značajno smanjuje hronične bolesti koje se javljaju u kasnijoj fazi, poput dijebetesa, srčanih smetnji i drugo.

Na socijalnom planu dete razvija svoje kontakte, druži se sa svojim vršnjacima i uči o drugima kroz takmičenje, uči da gubi i da pobeđuje, razvija discipline i fokus, a sve ove osobine mu kasnije kroz život i te kako pomažu kroz poslovni i društveni segment.

Ipak, problem nastaje kada očekivanja roditelja postanu veća od ambicije deteta, pa kada dete nije u najboljoj kondiciji, roditelji često umeju da pokažu nezadovoljstvo, što kod deteta stvara pritisak i otpor prema treningu.

Ako dete oseća pritisak da mora stalno da pobeđuje i bude najbolji, možda neće moći da se izbori sa tim, pa će početi problemi.

Roditelji ne bi trebalo da se mešaju u rad trenera, da vrše pritisak na treningu, takmičenjima i van njih, jer dete tada može stvoriti blokadu i osećati se nedovoljno dobro, ako ne ostvari uspeh, koji se od njega očekuje.

Zato ne bi trebalo da pokazujete nezadovoljstvo, kada vaše dete ma lošu fazu ili trening, već mu dajte podršku.

Vaše dete će ostvariti najbolje rezultate, kada mu date slobodu da bude ono što jeste. Pružite mu podršku i utehu, kada rezultati nisu toliko sjajni. Dodatni pritisak neće dati ništa dbro, a može napraviti kontraefekat, koji može ugasiti volju za treniranjem kod deteta, iako je ono vema talentovano.

Pošaljite komentar