Koliko je dobro da dete trenira bilo koji sport, toliko je loše ako izbor sporta nije pravi, a roditelji forsiraju određeni sport, koji detetu ne odgovara.

Neadekvatan izbor sporta, naročito ako je to prvi sport koji dete trenira, može kod deteta stvoriti, potpuno pogrešnu sliku o sportu i treningu.

Roditelji ponekad imaju svoju predstvau o tome koji sport je najbolji za njihovo dete. Međutim, neretko se dešava da se detetu taj sport uopšte ne dopadne, a da dete možda ima interesovanja za neki drugi sport, a da toga nije ni svesno.

Ova situacija je posebno izražena ,kada određeni sport postane popularan, zbog naših sportista koji ostvare značajan uspeh. Tako da se trendovi iz godine u godinu menjaju, pa je kod nas trenutno popularan tenis zbog Novaka Đokovića, te određeni broj roditelja smatra da  bi i njihovo dete trebalo da nasledi i dostigne taj uspeh. Problem nastaje kada se ne uzmu u obzir afiniteti i sklonosti deteta, već se sport bira po nekom trendu ili volji roditelja.

Takav roditelj upisuje dete na određeni sport, iako dete nije izrazilo želju da taj sport trenira. istina, deca na početku često menjaju sportove i tako traže onaj koji im se najviše dopada. U početnoj fazi česte promene interesovanja su moguća, a ukoliko roditelj insistira da dete trenira određeni sport, iako se dete protivi, to može dovesti do gubitka motivacije, frustracije i depresije kod deteta.

Dete na taj način može razviti i potpunu odbojnost ka sportu, iako možda ima interesovanja ka nekim drugim sportovima.

Postojanje otpora zavisi koliko dugo je dete izloženo tom forsiranju i da li su njegove želje prihvaćene.

Roditelji bi trebalo da osluškuju potrebe svog deteta, da prihvate njegova interesovanja i da ga podrže u tome. Takođe, ako uvide da dete nije zainteresovano za sport, već za neke umetničke aktivnosti, ne bi trebalo da ga forsiraju, već da ga podrže da se razvije u svojim željama i ambicijama na pravi način.

Pošaljite komentar